Pregled svih događaja

Sjednica inicijativnog odbora

 
Srpski kulturni centar "Pavle Solarić" 26.11.2019. godine bio je domaćin osnivanja inicijativnog odbora za obnovu spomenika "Gudovčan",rad jednog od najvećih kipara iz Hrvatske,rođenog bjelovarčanina ,Vojina Bakića.
Naime,krajem 50 godina 20. stoljeća uređeno je Spomen područje Gudovac, kao podsjetnik na prvi pogrom srpskih civila u tek stvorenoj naci-fašističkoj tvorevini NDH,kad je 26. i 27. 04.1941. godine  streljano dvestotinjak isključivo muškaraca iz Bolča,Prgomelja,Tuka ,Bolfana ,Malog i Velikog Korenova,Sredica.
 Podsjetnik na te užasne događaje bio je upravo Bakićev spomenik i spomen ploče sa imenima i prezimenima stradalnika.
Nažalost,bezumnici su 1991. godine ovaj spomenik digli u zrak a spomen ploče porazbijali.Do 2010 godine spomenik je u zaraslom šipražju "ležao" kraj postamenta i nekim čudom samo tri dana nakon obilaska ovog područja ekipe koja je snimala dokumentarni film o uništenim spomenicima posvećenim antifašističkoj borbi slobodarske Hrvatske,netragom nestao.
 
Inicijativom Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara i Udruge antifašista i antifašističkih boraca ,koje su tada predvodili Gojko Ćuruvija i Ranko Babić,krenulo se sa radnim akcijama čišćenja zapuštenog Spomen područja i vrlo brzo nakon toga i komemoracijama za stradalnike.

U komemorativne skupove uključio se i Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija,pokazavši pijetet prema stradalim srpskim civilima u II Svjetskom ratu ovoga kraja.Grad Bjelovar  svojim redovnim komunalnim poslovima održava Spomen područje u dobrom stanju.Uz podršku Srpskog narodnog vijeća prije četiri godine obnovljene su i postavljene spomen ploče sa imenima i prezimenima žrtava ustaškog zločina.
 
UABA Bjelovar sa predsjednikom Berislavom Crnčićem i Nenadom Nekvapilom,te VSNM Bjelovar sa predsjednikom i zamjenikom Dušanom Margetićem i Dušanom Zorićem,pokrenula je prije nekoliko mjeseci inicijativu o obnovi spomenika.
Shodno tome je Inicijativni odbor 26.11.2019. godine u SKC "Pavle Solarić"i osnovan.
 
Za koordinatora je izabran Nenad Nekvapil,član UABA Bjelovar,a njegovi zamjenici su Dušan Margetić,predsjednik VSNM Bjelovar i Davorka Perić,povjesničarka umjetnosti  iz Zagreba.
 
Članovi Odbora su i dožupanica BBŽ Bojana Hribljan,Zlatko Barila,dožupan BBŽ iz srpske nacionalne manjine Saša Lukić,zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec,unuke Vojina Bakića Ana Martina i Vjera Bakić,generalni sekretar SNV-a Saša Milošević,predsjednik UABA Bjelovar Berislav Crnčić,Marijo Jalšovec iz muzeja Grada Bjelovara,akademska slikarica Valerija Mrkobrad,Darko Karanović predsjednik VSNM BBŽ i zamjenik predsjednika VSNM Bjelovar Dušan Zorić.
Stav osnovanog odbora je da će se u što kraćem periodu nastojati na kuću Bakićevih u Bjelovaru  vratiti spomen ploča posvećena četvorici Vojine rođene braće, koje su ustaše 1941. godine deportirale u Jadovno i tamo oduzele život.
 
Davorka Perić je uputila dopis prema Muzeju historije u Beograd kako bi dobila povratnu informaciju o mogućem postojanju  odljeva Bakićeva spomenika što je preduvjet kako bi spomenik bio obnovljen u originalnoj formi.Isto tako će se koordinirati sa Konzervatorskim odjelom u Bjelovaru kao i sa Ministarstvom kulture RH.
Stav je Bakićevih unuka da ukoliko nema "odljeva"originalnog spomenika njihovog djeda,da se mora tražiti neko drugo rješenje,čak i javni natječaj za izgradnju novog  spomenika.
Sastanku je prisustvovala i Nada Beroš muzejska savjetnica i povjesničarka umjetnosti iz Zagreba i novinar srpskog tjednika Novosti,Zoran Vitanović.
 
Naredni sastanak navedenog odbora održati će se u prvom mjesecu 2020.godine

FOTOGRAFIJE:

DSCN3581.JPGDSCN3584.JPGDSCN3578.JPGDSCN3582.JPGDSCN3577.JPGDSCN3583.JPGDSCN3579.JPGDSCN3580.JPGDSCN3586.JPGDSCN3585.JPG