Pregled svih događaja

Održana 3.sjednica VSNM BBŽ V. saziva

U srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić",29.11.2019. god. održana je 3.redovna sjednica srpskog manjinskog vijeća BBŽ ,nakon manjinskih izbora iz maja mjeseca ove godine.
 
Vijećnici su usvojili Plan i program rada,kao i financijski plan za 2019 godinu.Poseban zadatak  usmjeren je u aktivnosti obnove spomenika Vojina Bakića u Gudovcu, zajedno sa VSNM Bjelovar i UABA Bjelovar,obilježavanje 75 godišnjice pobjede nad naci-fašizmom(obilježavanje Dana ustanka u Podgariću),promicanju aktivnosti u SKC"Pavle Solarić"u Bjelovaru,SKC"Isidor Dobrović" u Daruvaru,kao i stvaranje preduvjeta za otvaranje Srpskog kulturnog centra na području grada Garešnice,koji bi zadovoljio i potrebe SKD "Prosvjeta" pododbor Garešnica,koji je jedan od najaktivnijih u RH.
Na taj način bi gotovo sva naša manjinska vijeća u BBŽ dobila svoj prostor za aktivnosti.
U dijelu izdavačke djelatnosti predviđena je nova knjiga našeg spisatelja Radovana Dožudića.
U stalnom  iznosu financija koje osigurava regionalna samouprava za sva županijska  manjinska vijeća,poseban plan vezan je za potraživanja u sustavu tzv"kapitalnih investicija" prema SNV-u i Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.
Ove godine sredstva bi bila usmjerena isključivo ka dovođenju u funkciju  Srpskog kulturnog centra na području Grada Garešnice.
Vanja Ficnar i Dušan Margetić su u ime VSNM Bjelovar predočili učinjeno i doprinos srpske zajednice u održavanju 13. Susreta nacionalnih manjina u Bjelovaru u organizacije "Češke obeci  "Bjelovar.Petar Radosavljević je upoznao vijećnike da će srpsku zajednicu predstaviti GKUD "Ravangrad"iz Sombora,Republika Srbija,jer je srpska zajednica ove godine sudomaćin ove tradicionalne manifestacije.
VSNM Bjelovar je uspješno privelo kraju obnovu fasade sa izolacijom na našem kulturnom centru,u potpunosti sustavom samofinanciranja.Izvještaj o istom podnio je predsjednik Margetić.
 
Karanović i Dožudić su Vijeće upoznali sa pripremama kao i terminom predstavljanja dokumentarnog filma bjelovarčanina Nenada Badovinca "Rusija "Velika tajna" ,koja će se održati 06.12.2019 .god. u SKC " Pavle Solarić".
Predsjednik Karanović upoznao je vijećnike sa donacijom tzv"moto-tehnike"(motokiltivatori,motorne pile i trimeri,26 komada) koji su podjeljeni povratnicima (koji su bili registrirani kao izbjeglice pri Komesarijatu za izbjeglice Vlade Republike Srbije) općina Đulovac,Dežanovac,Sirač i gradova Daruvar i Grubišno Polje.Aktivnosti su koordinirano proveli SNV,VSNM BBŽ i srpska manjinska vijeća (predsjednici)navedenih općina i gradova.
Ovim putem se zahvaljujemo našim Orozovićima iz Batinjanima koji su prostor svog poduzeća ponovo stavili u funkciju kod podjele ove donacije.
Zoran Blanuša je upoznao vijećnike sa održavanjem 2.Smotre malih glazbenih sastava manjina BBŽ, koja će se održati u Gornjem Daruvaru u organizaciji Češke besede. Srpsku zajednicu predstaviti će SKD Prosvjeta ,pododbori iz Garešnice i Grubišnog Polja.
Parastos srpskim civilima stradalim u ratu 90-tih ,sa Bilogore i zapadne Slavonije iz jeseni /zime1991 održati će se u Kusonju(Pakrac) u organizaciji VSNM Požeško slavonske županije ,14.12.2019.godine.
Odlukom Vijeća, skromnim financijskim sredstvima nagraditi će se učenici  srpske gimnazije "Katarina Kantakuzina Branković"Siniša Nenadović (državni prvak sa kolegama u poznavanju hrvatskog jezika)iz Donjih Boraka(općina Sirač) i Anja Ficnar iz Bjelovara,dvije godine za redom najbolja učenica generacije.
Vijeće će također financirati poklone za djecu povodom "Nikoljdana"za parohije Narta,Severin,Velika Pisanica,Grubišno Polje,Velika Bršljanica i Stupovača,šte je već tradicionalno.

FOTOGRAFIJE:

DSCN3594.JPGDSCN3593.JPGDSCN3592.JPGDSCN3589.JPGDSCN3588.JPGDSCN3591.JPGDSCN3590.JPG