Pregled svih događaja

13.Večer nacionalnih manjina

Tradicionalna "13. Večer nacionalnih manjina" održana je posljednjeg vikenda u studenom mjesecu (30.11.2019.) u Dvorani europskih prvaka u Bjelovaru.
"Češka obec" na čelu sa predsjednicom Miruškom Lončar se još jednom pokazala kao vrstan organizator jedne od najvećih manjinskih manifestacija u Republici Hrvatskoj.
Grad Bjelovar i Savjet za nacionalne manjine RH bili su pokrovitelji a suprokovitelji  Bjelovarsko bilogorska županija i Savez Čeha u Republici Hrvatskoj.
 
Sportska dvorana je i ove godine bila prepuna gledatelja a njeno predvorje sa štandovima manjinskih delicija bilo je otvoreno gotovo dva sata prije samog programa.
Srpsku zajednicu sa izuzetno "bogatim" štandom predstavilo je VSNM Bjelovar uz veliku podršku VSNM Velika Pisanica. Velike zahvale obiteljima Ficnar ,Ćetković i Verić. Napominjemo da su u prezentacijama srpskih delicija sudjelovali i naši dragi gosti iz Sombora-Republika Srbija ,Gradsko kulturno umjetničko društvo "Ravangrad".Srpska zajednica je sukladno tradiciji ove godine  bila sudomaćin ove priredbe.Shodno tome uvijek  neko kulturno umjetničko društvo iz matice zemlje predstavlja sudomaćina. Naši dragi gosti predstavili su se u djelu programa sa dvije koreografije ,bunjevačkim igrama i kolima južne Srbije.
 
Prisutnima u dvorani su se obratili gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak,župan BBŽ Damir Bajs.u ime Savjeta za nacionalne manjine zamjenik predsjednika g.Ham,te izaslanik predsjednika Vlade RH Velimir Žunac,tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova.
 
Naša srpska zajednica imala je zadovoljstvo da su sa nama bili Aneta Vladimirov,zamjenica predsjednika SNV-a, i sekretar srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Zagreba Slobodan Živković.
 
Napominjemo da albanska nacionalna manjina nije uzela učešće u programu kako je planirano, jer se zbog potresa u Albaniji solidarizirala sa stradalnicima u ovoj kataklizmi.
 
Uz goste iz Sombora u programu su se predstavili i :
Bošnjačka manjina, KUD "Sevdah" Zagreb
Češka manjina ,KUD "Češka obec" Bjelovar
Mađarska manjina ,Zajednica mađara grada Bjelovara
Romska manjina ,Romski KUD "Darda"i Udruga Roma Bjelovar
Rusinska manjina,KUD"Joakim Hardi" Petrovci
Slovačka manjina ,KUD "Ljudevit Šturk" Ilok
Talijanska manjina Zajednica talijana Lovrečica-Babići,Umag
Ukrajinska manjina  KPD "Taras Ševčenko" Kaniža
Posebni gosti bili su članovi Hrvatskog KUD-a "Mladost" Odra,Zagreb
Po završetku programa ,gotovo 400 učesnika okupilo se u školsko sportskoj dvorani u Hebrangovoj ulici na zajedničkoj večeri.
 
Drage goste iz Sombora po dolasku u Bjelovar  primili su Petar Radosavljević,Dušan Margetić i Dušan Zorić,te im uz posluženje predstavili Srpski kulturni centar "Pavle Solarić".U kontaktima po povratku u Srbiju mladi somborci nisu krili zadovoljstvo boravkom u gradu Bjelovaru i Bjelovarsko bilogorskoj županiji.

FOTOGRAFIJE: