Pregled svih događaja

Dan sjećanja na Holokaust

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Daruvara,Ekonomska i Turistička škola Daruvar i ove godine su 27.01.2020. obilježili međunarodni Dan sjećanja na Holokaust uz potporu Grada Daruvara i Židovske općine Daruvar.
 
Genocidno stradanje jevreja u II Svjetskom ratu od naci-fašizma Hitlerove koalicije(Holokaust) trajno se obilježava kao podsjetnik da se ovakvi monstruozni zločini više nikada ne ponove u ime bilo kave ideologije,nacije,vjere.
Zvjezdana Drašner i prof.Radmila Frantal koje godinama ulažu najpozitivniju energiju u obilježavanju ovih strašnih događaja,ove godine su u Kino sali Grada Daruvara priredile prikazivanje igrano-dokumentarnog filma "Dnevnik Diane Budisavljević"uz gostovanje autorice filma Dane Budisavljević.
Da podsjetimo,film je Dobio Veliku zlatnu Arenu u Puli ,za najbolji film u 2019. godini.
Isto tako i Zlatnu Arenu za režiju-Dana Budisavljević,glazbu-Alen i Nenad Sinkauz,montažu-Marko Feković,Zlatna vrata Pule,nagrada "Fedeora" za najbolji dugometražni film.
Film je dobio i nagradu za najbolji dugometražni film u međunarodnoj konkurenciji na festivalu"Jerusalem Jewish film"u organizaciji Kinoteke Jerusalem,krajem 2019. godine.
Dvorana Kina je i ove godine bila prepuna učenika i zainteresiranih građana.Zbog velikog interesa građanstva projekcija filma biti će i 28.01.2020.u 11,00 sati.
 
Doduše,film govori o nevjerovatnom poduhvatu Diane Budisavljević,rođene austrijanke udate za Julija Budisavljevića,izvanrednog kirurga koji usprkos pripadnosti srpskoj naciji i pravoslavnoj vjeroispovjesti ostaje raditi u zločinačkoj naci-fašističkoj NDH.
Osnovala je privatni humanitarni fond i uspjela iz dječjih sabirnih logora spasiti gotovo 10000 srpske djece koji su nasilno odvojeni od roditelja i udomiti ih kod raznih obitelji.Nažalost,mnoga djeca su zbog okrutnosti ,izglađivanja i bolesti umrla u logorima,koji su jedino u NDH postojali za djecu.
Veliko poštovanje prema liku i djelu Diane Budisavljević ukazalo je Srpsko narodno vijeće koje svake godine uručuje priznanje pojedincima ili institucijama za humanitarni rad.Upravo se priznanje zove "Dijana Budisavljević"
O filmu je govorila po završetku projekcije i sama autorica Dana Budisavljević,kao i Silvestar Mileta,povjesničar i filmski kritičar.Moderator je bio Matko Peić iz Daruvara.

FOTOGRAFIJE: