Pregled svih događaja

Otvoren SKC"Isidor Dobrović"

U Daruvaru je 12.03.2020. otvoren Srpski kulturni centar "Isidor Dobrović".Svečano otvorenje upriličeno je u 17,00 sati. Nakon otvorenja SKC"Pavle Solarić" u Bjelovaru 2017 i današnjeg srpskog centra u Daruvaru,namjera srpskih organizacija BBŽ je i u skorije vrijeme otvorenje srpskog centra na području Grada Garešnice.
Medijator otvorenja centra u Daruvaru bila je predsjednica VSNM Daruvar Nikolina Glodić. Program otvorenja otvorila je dječja sekcija SKD Prosvjeta Daruvar sa prigodnim recitacijama.Nikolina je okupljene upoznala sa velikim srpskim dobrotvorom i osnivačem srpske banke i SPD Privrednik,Isidorom Dobrovićem,kao i dinamici uređenja ovog lijepog srpskog centra.
Najveći dio sredstava za uređenje centra osiguralo je SNV sustavom "kapitalnih investicija",zatim Grad Daruvar i Bjelovarsko bilogorska županija.
Prisutnima su se obratili gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček,saborski zastupnik Vladimir Bilek a posebno emotivno govorio je dugogodišnji predsjednik i jedan od osnivača VSNM Daruvar Branko Kovačić.
SKC "Isidor Dobrović" opremljen je modernom tehnologijom (računalni sustav, veliki TV prijemnik, klima uređaj, biblioteka sa preko 4000 knjiga),izuzetnom izolacijom zidova i posebno poda, radi proba folklorne sekcije SKD "Prosvjeta" Daruvar.
Otvorenju su prisustvovali i jedan od najzaslužnijih za otvorenje SKC"ISIDOR Doborović"srpski dožupan BBŽ Saša Lukić,dožupanice iz redova češke zajednice Tanja Golubić Novotny, zamjenica župana  Bojana Hribljan, v.d. pročelnica za opću upravu i imovinsko-pravne poslove BBŽ Nevena Pavlović, pročelnica za Zdravstvo i socijalnu skrb BBŽ Snježana Mišir, predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović, zamjenik gradonačelnika Grada Pakraca i potpredsjednik SNV-a Nikola Ivanović, predsjednici  VSNM  Bjelovar, Đulovac, Dežanovac Margetić, Radaković i Mileusnić, predsjednici pododbora SKD "Prosvjeta"Daruvar i Garešnica Bojčić i Blanuša i mnogi drugi.
Zgrada u samom centru Daruvara u kojoj se nalazi srpski centar bila je u vlasništvu Dobrovića. Zajedno sa suprugom Hristinom istu zgradu poklonio je srpskoj omladini početkom 20  vijeka njenu vlasničku strukturu preuzima SKD Prosvjeta Daruvar.
Nažalost,70 -tih godina prošlog stoljeća ondašnje vlasti u  Daruvaru zgradu vlasnički prenose na grad Daruvar. SKD Prosvjeta 90 tih g. nije uspjela vlasnički vratiti zgradu u svoje okrilje pa je Grad Daruvar Ugovorom o najmu osigurao srpskoj zajednici prostor za rad.
Kako reče Kovačić"Srbima zgrada nije vraćena ali su se Srbi vratili u zgradu"
 
Okupljenima se obratio i župan BBŽ g.Damir Bajs
 
FOTOGRAFIJE: