Pregled svih događaja

Komemoracija i pomen u Voćinu 14.01.2016

Predivni zapadnoslavonski voćinski kraj i ove godine se na dan obrezanja Gospoda našega Isusa Hristosa(Mladi Božić) i dan Svetog Vasilija Velikog, podsjetio na strašan zločin nad nevinim srpskim civilima ovog kraja iz 1942.
Naša je sveta hrišćanska i opće ljudska obaveza da se na ovaj način podsjetimo na ove novomučenike, stradale u zločinu odmazde ustaških postrojbi iz Osjeka, Belišća i Virovitice. Kao odgovor na stradanje nekolicine ustaša od strane voda partizana koje je predvodio narodni heroj Nikola Miljanović - Karaula, dakle stradalih u direktnom ratnom oružanom okršaju, ustaše su za odmazdu i osvetu 13.01.1942, seljane Kometnika, zaselaka Jorgića i Dobrića počeli ubijati na licu mjesta, gdje ih je pobijeno 25-ero. Njih oko 150 sproveli su do tadašnje općinske zgrade u Voćinu, mlateći ih neprestano.
Gotovo nestvarno zvuči da su ih nagurali tjerajući ih da leže jedni preko drugih u podrum dugačak 8,50m, širok 3,50m i visok 1,70 m.
Njih 50 -tak su se preko noći ugušili, a preostali su naredni dan streljani. Preživjelo ih je 10-tak koji su bili primorani da kopaju rake za svoje suseljane, rođake, prijatelje, kumove, istočno od Voćina pokraj korita rijeke Voćinke.
Prisjećanje na ove stradalnike počelo je Svetom liturgijom u voćinskoj srpskoj pravoslavnoj crkvi 318 Bogonosnih otaca prvog vaseljenskog sabora. Svetu liturgiju predvodili su protostavrofor Jovan Šaulić paroh medinački, Jerej Dragan Gaćeša paroh slatinski i đakon Milan Tomašević iz Pakraca.
Komemoracija i pomen u Kometniku kod spomenika podsjetnika počela je u 11,00 sati prelivanjem koljiva. Dožupan Virovitičko podravske županije iz redova srpske zajednice Igor Pavković predvodio je organizaciju  komemoraciie. Skupu su se obratili Miroslav Subotić predsjednik VSNM Voćin, Jelena Vučković koja je pročitala potresnu pjesmu Grigora Viteza inspiriranu ovim ustaškim zločinom, u ime Srpskog narodnog vijeća Aneta Lalić -voditeljica odjela za kulturu, Ivan Horvat - tajnik VPŽ, lauerat priznanja "Svetozar Pribičević" koje SRPSKO NARODNO VIJEĆE dodjeljuje svake godine zaslužnima za razvijanje hrvatsko-srpskih odnosa, te Vlado Jurić predsjednika UABA VPŽ. Posebno zadovoljstvo imali smo zahvaliti prisustvu jedinog preživjelog svjedoka ovih strašnih događaja čika Save Bojčića, kojemu možemo poželjeti još mnogo godina i zdravlja.
Organizatori su prisutnima dijelili knjižicu "14 januar"koju zu zajednički izdali VSNM Voćin i ZUABA VPŽ koja govori o tim teškim danima.
Među uzvanicima bili su generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić, saborski zastupnik SDSS Mile Horvat, voditelj ureda SNV Branko Jurišić, predsjednica udruge "Žene protiv zaborava" Marica Šajatović, predsjednik VSNM VPŽ Mladen Kulić, predsjednik VSNM Vukovarsko sremske županije Svetislav Mikerević, predsjednik VSNM BBŽ i potpredsjednik SNV Darko Karanović, predsjednik VSNM Garešnica Predrag Ivančević,predsjednik VSNM Đulovac Milan Radaković.
Okupljeni su se potom uputili u Voćin i na mjestu strašnog stradanja položili vijence. Profesor Jovan Vuković upoznao je prisutne sa genezom ovih strašnih zbivanja.
Organizatori,općina Voćin i VSNM Voćin su za sve učesnike komemoracije priredili posluženje u voćinskom hrvatskom domu. 
 
FOTOGRAFIJE: