Pregled svih događaja

Parastos i komemoracija u Grubišnom Polju

Odlukom Predsjedništva VSNM BBŽ od 09.09.2016., predloženo je UABA Grubišno polje i Veliki Grđevac, te VSNM G.Polje, da se ovogodišnja komemoracija i pomen nevino stradalim srpskim civilima na Trandlerovom brijegu i Kiševom jarku održi tri dana ranije, što je i prihvaćeno.
Naime, ustaški zločin i streljanje Srba izvršeno je na ove dvije lokacije 28.09.1942.
U grubišnopoljskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećenoj Velikomučeniku Svetom Georgiju, u 9,00 sati počela je sveta liturgija a potom i parastos za nevino stradale srpske civile. Svetu liturgiju i parastos predvodio je novi grubišnopoljski paroh otac Slaven Jovičić.
Potom su se delegacije VSNM BBŽ Garešnica, Grubišno Polje i Đulovac uputile na navedene lokacije i položile vijence na spomen obilježja.
Svakodnevno smo svjedoci licitiranja  brojem stradalih  Srba na brojnim stratištima NDH. Zar je manji crimen 80000 pobijenih od 200000?
Suština je povod za zločin, njegovo "utemeljenje" u rasnim zakonima NDH, te užas metoda i načina izvršenja zločina.
Iz ove točke gledišta gotovo je nestvarno da u periodu od 1945. godine na prostoru bivše Jugoslavije nisu popisane žrtve ovakovih zločina. To dobrim dijelom i utječe na svakojake licitacije.
No, postoje stratišta sa imenima i prezimenima i godinama rođenja stradalnika, kao što su lokacije na Trandlerovu brijegu i Kiševom jarku u Grubišnom Polju. Isto tako popisane su sve srpske žrtve grubišnopoljskog kotara stradale u Jadovnu, kao i one koji su život skončale u Jasenovcu.
Nažalost,i na ovim lokacijama leže kosti nevinih žena i djece koji su izbjegli pred ustaško-njemačkom ofanzivom na Kozaru. Njihov broj, imena i prezimena nikada nisu utvrđeni.
 
FOTOGRAFIJE: