Преглед цвих догађаја

Све вијести

Обиљежавање Светих Новомученика Јасеновачких, 13.09.2021.

Обиљежавање Светих Новомученика Јасеновачких, 13.09.2021.

Епископија Пакрачко славонска на челу са Нјеговим Преосвештенством Епископм Јованом

Ћулибрком традиционално је 13.09.2021. године код Манастира Светога Јована Крститеља  у Јасеновцу прославила празник Светих Новомученика Јасеновачких и обиљежила 80 годишњицу од почетка рада система усташког концентрацијског логора смрти Јасеновац.

Света архијерејска Литургија започела је на отвореном простору поред Манастира у 9,00 сати а предводио ју је Нјегова Светост Патријарх српски господин Порфирије уз саслужење Високопреосвештене и Преосвештене господе Архијереја наше Помјесне и сестринских православних цркава.

По завршетку литургије у манастирској порти освештан је спомен-крст посвећен страдању руског и српског народа у Другом свјетском рату-врхунски рад чувеног руског умјетника Сергеја Шихачевског, а који је манастиру Јасеновац приложио господин Виктор Дјаченко из Москве.

Након тога ,на гробној хумци код "Каменог цвијета" у Спомен подручју Јасеновац освештан је славски колач и жито за невине жртве усташког злочина.

Оваквим саборним окупљањем наша Српска православна црква наставља његовање традиције и молитвеног јединства око Светих Новомученика,чији спомен остаје уписан у цијелој васељени православној.

Фотографије:

 

Смотра мањинског стваралаштва Бјеловарско-билогорске жупаније, Дарувар, 12.09.2021.

Одржана 6. "Смотра мањинског стваралаштва", Дарувар, 12.09.2021.

Традиционална ."Смотра мањинског стваралаштва Бјеловарско-билогорске жупаније"  по шести пута је одржана у Граду Дарувару 12.09.2021 године(недјеља),на стадиону "Сокол",коју организира Координација Вијећа и представника националних мањина ББЖ уз суорганизацију једне од мањинских заједница,овога пута српске заједнице наше жупаније.Наиме,сваке године је друга национална мањина  суорганизатор Смотре.

Смотра је одржана под покровитељством Бјеловарско-билогорске жупаније и њеним жупаном Марком Марушићем а непосредни организатори били су Вијеће српске националне мањине ББЖ , ВСНМ Града Дарувара,ВСНМ Велика Писаница ,Српско културно друштво "Просвјета" пододбори  Дарувар и Гарешница као и Град Дарувар са потребном инфраструктуром.

Од 15,00 сати посјетитељи су могли обићи етно-гастро штандове националних мањина наше жупаније и послужити се богатом понудом а од 17,00 сати започео је културно-умјетнички програм.

Присутнима су се обратили предсједник Координације Вијећа и представника националних мањина ББЖ Дамир Малина,уједно и предсједник ВЧНМ ББЖ,градоначелник Дарувара Дамир Лненичек,саборски заступник за чешку и словачку националну мањину Владимир Билек  те жупан ББЖ Марко Марушић.

У дијелу културно умјетничко програма наступали су:

Чешка беседа -Сређани

Заједница Мађара Велика Писаница

Удруга Рома Ловари-Бјеловар,Магленча-Младен Медак,Гага

Српско културно друштво "Просвјета" пододбор Гарешница-КУД "Мославина"

ХКУД "Палична" Северин у име већинског хрватског народа

 

Присутни су по завршетку програма наставили дружење уз штандове праћени традицијском народном музиком.

Фотографије:

Комеморација у Кусоњу, 13.08.2021.

Комеморација у Кусоњу

У петак 13.08.2021. године одржана је комеморација у селу Кусоњу, на самом ободу Града Пакраца у правцу жупанијског средишта Пожеге.

Срби овог дијела западне Славоније памте "крвави аугуст 1942" године када је усташка армада жарила и палила овим крајевима.Заредала су се клања српског народа пакрачког краја 02.08 Кричке,04.08. Дереза и Торањ,11.08. Бранешци,12.08. Јапага,13.08. Кусоње и 16.08.1942.Слобоштина. Управо су 13.08.1942. године усташе извршили свиреп злочин над србима Кусоња,Драговића и Чакловца.

У само једном дану побијено је 520 мјештана Кусоња и осталих околних села .Тужно је и жалосно што је са овим несретницима страдао и знатан број српске дјеце и жена који су избјегли пред здруженом усташко њемачком офензивом са Козаре а њихов број никада након ИИ Свјетског рата није утврђен.-

Тога дана ,полуживе жене,дјецу,старце бацали су у два бунара,све док их нису напунили а преостале живе су спалили у оближњој Српској православној цркви Светога Димитрија.Према подацима Мјесног одбора Кусоње убијено је 64 дјеце док је 360 мушкараца и жена одведено у логоре из којих се највећи дио никада није вратио.На срећу дио наших очева и мајки спашен је надљудским напорима Дијане Будисављевић.

Вијеће српске националне мањине Града Пакраца и Пожешко славонске жупаније са Мјесним одбором Кусоње као организатори коомеморације ,посебно се захваљују ЗУАБА Вуковарско сремске жупаније на челу са Лазом Ђокићем који су дошли са пуним аутобусом да се поклоне сјенима невино страдалих српских цивила овога краја.

Програм комеморације почео је код споменика подигнутог невиним жртвама а у име домаћина присутне је поздравио замјеник жупана ПСЖ из редова српске заједнице Никола Ивановић.Присутнима су се обратили и Мирсада Дамјановић Поповић,замјеница градоначелнице Пакраца,Лазо Ђокић као потпредсједник САБА РХ,Мирјана Билопавловић у име УАБА Пакрац-Липик,Милан Козловић у име МО Кусоње и ВСНМ Пакрац ,а у име кровне српске институције у Републици Хрватској, Српског народног вијећа Јелена Несторовић.

Потом су делегације Српског народног вијећа,ВСНМ ПСЖ,ВСНМ ВПЖ,ЗУАБА ВСЖ и ПСЖ ,Града Пакраца,УАБА Пожега,Пакрац-Липик.Новска положиле вијенце на постамент споменика.

Окупљени су се потом упутили према бунарима гдје су страдалници бацани а помен жртвама су обавили свештеници Пакрачко славонске епархије предвођени протоставрофором Луком Босанцем и парохом пакрачким Ђорђем Теодоровићем.Након тога је у  храму Светога Георгија одржана је Света литургија.

Међу бројним учесницима комеморације биле су и делегације ВСНМ ББЖ,БПЖ и ВПЖ предвођене предсједницима Дарком Карановићем,Душаном Ногићем и Миленом Лазић.предсједник СКД Просвјета Пакрац-Липик Дарко Дерењ,вијећници СДСС Окучани и Пакрац Миленко Ећимовић и Нада Тодоровић,предсједник ВСНМ Гарешница Дамир Седрамац са својом замјеницом Мирјаном Србљанин,предсједник СДСС Дарувар Петар Радосављевић, предсједник ВСНМ Нова Градишка, Горан Ногић.

Фотографије:

 

Код Срба Билогоре, 14.08.2021.

Код Срба Билогоре, 14.08.2021.

Српско културно друштво "Просвјета"пододбор Грубишно Поље на челу са предсједником Илијом Мандарићем ,14.08.2021. године било је домаћин манифестације "Код Срба Билогоре".Приредба је одржана у мађарској етно кући у Грбавцу.Као и много пута раније ,грубишнопољска Просвјета се захваљује Заједници Мађара Грубишно Поље на изузетној сурадњи и гостопримљивости.

У име домаћина предсједник Илија Мандарић је поздравио извођаче и госте .Манифестацију је као модератор водила Слађана Билош ,иначе предсједница Вијећа мађарске националне мањине Грубишно Поље.У културно умјетничком програму наступили су :

Српско културно друштво Просвјета-Вировитица музичко плесна скупина

Чешка Обец Грубишно Поље,пјевачка женска секција

Чешка Обец Доњи Сређани.пјевачка женска секција уз музичку пратњу

Српско културно умјетничко друштво "Просвјета" пододбор Грубишно Поље,музичка и пјевачка секција

 

Посебно занимљив детаљ било је извођење традиционалне српске народне пјесме "Обраше се виногради "у извођењу женске пјевачке скупине Чешке беседе из Доњих Сређана.

Међу гостима били су предсједник Заједнице Мађара Грубишно Поље Павле Хорват ,предсједник ВСНМ ББЖ Дарко Карановић,предсједник ВСНМ Дежановац Жељко Милеуснић,Славко Нахватал замјеник начелника опћине Дежановац из чешке заједнице као и замјеник предсједника ВСНМ Бјеловар Душан Зорић.

Фотографије:

 

Пјесничка вечер у градској књижници и читаоници Липик, 10.08.2021.

Пјесничка вечер

Градска књижница и читаоница Липик коју предводи равнатељица Јасна Молнар Кукић и Српско културно друштво "Просвјета" пододбор Липик-Пакрац на челу са предсједником Дарком Дерењом ,приредили су 10.08.2021. незаборавно пјесничко вече  у Мултикултуралном центру Липик, гдје се присутнима представила књижевница Санела Колар Павлица из Суботице ,Република Србија.

Наиме,Санела је до несретног рата 90-тих живјела на релацији Пакрац -Јагма и као дјевојчицу су  је ратна дешавања усмјерила са породицом преко Босне и Херцеговине до Србије гдје сада живи и ствара.

Сама ауторица о себи каже: "На рубу усана увијек носим заигран дјетињства осмијех,проткан благим повијањем класја,треперењем лишћа славонских шума и жубором плавичастих потока. Уз срце задјенуто ,свето чувам тај малени дио дјетињства,слободе,те плаве даљине гдје рођена сам 23.05.1982 у Пакрацу,тамо оставих прве отиске дјетињстава на тој западно славонској равници у Јагми,мом најдражем куту свијета.Онда је рат нагнао те дјечје кораке у неке друге даљине плаве,тражећи у њима уточиште од јаука ,бијега и страдања.Била сам само још једно дијете ,чије лутке осташе по асфалту расуте,из руке истргнуте.Жељела сам толико тога рећи,викати из свег гласа,али нико није чуо нејаки ,дјечји глас,,надгласан добошима рата.Свака та ријеч беспомоћна,утишана,опасана искреном дјечјом сузом склизну низ образ и расуше се једна за другом ,преда мном по некој ведријој даљини плавој,по свијету поезије,свијету пјесама.Знала би тако да се ушуњам на прстима тихо,полако у ту ведру даљину,у њој да залутам,изгубим се,сакријем,ућутим од намрштених облака и рата,поткрадом да скупљам све те расуте ријечи,брижно да их нижем у стихове,у пјесме.Надмудрила сам добоше рата,док су усне наспрам њих ћутале пркосно,одзвањале су ријечи по први пут у заједничкој збирци поезије дјеце Пакрац и Липика "Прекинуто дјетињство",потом у мојој првој збирци поезије "Доме мој",на многим литерарним конкурсима,на основу чијег успјеха сам  стекла право  да похађам "Песничку школу" у Београду.

Инатим се и даље остављајући отиске стихова уз кораке своје,што још увијек у непознато воде,док је поглед увијек упрт у даљину гдје то небо њежније се плави..........

 

Санела се окупљеној публици представила збирком поезије "Плава даљина".Уз саму ауторицу њене пјесме читали су  Богдана Дерењ,Горан Ногић (предсједник ВСНМ Нова Градишка),равнатељица Јасна Молнар Кукић и Матија Кулхавy.

Међу присутнима били су и парох Српске православне цркве у Пакрацу отац Ђорђе Теодоровић,Никола Ивановић замјеник жупана ПСЖ из редова српске заједнице,предсједник ВСНМ ББЖ Дарко Карановић,Мирсада Дамјановић Поповић,замјеница градоначелнице Пакраца из редова Срба,предсједник СКД "Просвјета "пододбор Дарувар Срђан Бојчић,бивши замјеник жупана ПСЖ из редова Срба Мирослав Грозданић,предсједница УАБА Пакрац-Липик Мирјана Билопавловић.

Присутнима се обратио отац Ђорђе образложивши идеју Санеле и њених пријатеља поријеклом из Јагме да Јагма добије малу црквицу и да по завршетку пјесничког дружења неће бити класичне продаје књига, већ ће присутни слободно по својој вољи моћи уз књигу донирати одређена средства намјењена изградњи црквице.

Присутни су изузетно емотивно реагирали на Санелину пјесму посвећену Славонији тако да ћемо је и Вама нашим драгим пратиоцима пружити на увид у прилогу овог текста.

Фотографије: