Преглед цвих догађаја

Све вијести

Предсједништво Српског народног вијећа, 28.07.2022.

Предсједништво Српског народног вијећа, 28.07.2022.

Коначно, након дужег периода " он-лине" сједница зоом апликацијом,чланови предсједништва наше кровне институције,Српског народног вијећа одржали су сједницу како и приличи , У ЖИВО.

Сједница је одржана у коначно враћеном простору Српског културног друштва "Просвјета" ,Прерадовићева 21, Загреб ,28.07.2022. с почетком у 14,00 сати.

Суштинска тема сједнице била је везана за распоред средстава одобрених ребалансом буџета у суставу текућих донација и тзв "капиталних инвестиција".

У суставу текућих донација врло важно је за нагласити да је у повоју покретање ТВ "ВИДА",наше српске заједнице која ће сигурно поспјешити информацијску потребу Срба у Хрватској.За ове активност предвиђена су и осигурана потребна средства.( при томе ће се користити велико искуство наших некадашњих ТВ лица, Саше  Милошевића  и Саше Косановића) 

У форми културе осигурана су средства за обнову споменика у Грачацу,обнова Јадовна,обнова споменика козарачкој дјеци у Носковачкој Дубрави (Вировитичко -подравска жупанија) ,спомен- костурнице  на Трокуту код Новске, обнова партизанског гробља  Калуђеровац,Топуско.

Предвиђена су средства за потпуно и цјеловито снимање стања на потресом девастираној Банији ,истраживање потенцијала Баније,стварање базе података и на основу дубоке анализе покренути обнову у сваком облику.

Предвиђена су средства за Сајам књига у Истри,снимање документарних филмова о досељеницима у Сплит,о Бискупији код Книна, о сисачкој жељезари, за турнеју чувене браће Теофиловић .

Центар за развој и инвестиције предвиђа одржавање едукативних радионица о томе "Како основати ОПГ",тематске семинаре о новим сортама у воћарству,болести код животиња,механизација итд.

Предвиђен је и Знанствени скуп "Подстицаји ЕУ као перспектива за рурални туризам и развој у Сјеверној Далмацији"-Обровац.

Предвиђена су и средства за представљање српских организација из Хрватске у Српској академији наука и умјетности у Београду.

Предвиђена су и средства помоћи за клубове у оквиру Савеза рекреативних српских друштава.

Знатна средства предвиђена су и за удружење "ХЦИТ" Нови Сад ,организацију која пружа правну помоћ избјеглицама на подручју српске Војводине .

У суставу капиталних инвестиција ребалансом је на нивоу РХ за нашу српску заједницу предвиђено цца 18.000.000.00 милиона кн.

Оно што Србе ББЖ занима да је осигурана још једна "транша" од 250.000,00 кн за адаптацију и доградњу друштвеног дома у Рогожу код Гарешнице,као и 30.000,00 кн за довршење санитарног чвора и уређење чајне кухиње за потребе простора Вијећа српске националне мањине Грубишно Поље.

У фото прилогу имати ћете прилику погледати заиста импресиван и велики простор који је "враћен" српској заједници у коме ће бити смјештен будући ТВ "ВИДА" као и ново уређени ђачко-студентски дом за ученике и студенте,младе Србе из цијеле РХ,који ће наставити своје образовање у Загребу.

Сједници су уз чланове предсједништва и предсједника СНВ проф.др. Милорада присуствовали и његова замјеница Драгана Јецков,потпредсједница Владе РХ Ања Шимпрага,саборски заступник Борис Милошевић,генерални секретар  СНВ-а Саша Милошевић ,као и проф Факултета политичких знаности Дејан Јовић и име Савјета Српског народног вијећа.

Фотографије:

 

10. Имсовачки сусрети, 23.07.2022.

10. Имсовачки сусрети, 23.07.2022.

Вијеће српске националне мањине опћине Кончаница,које предводи предсједница Рада Божић,у суботу 23.07.2022. године организирало је  традиционалне десете по реду "Имсовачке сусрете",који су само 2020 године одгођени ради тзв "ковид 19".

Сусрети су традиционална смотра мањинског културног стваралаштва кроз пјесму и фолклорне игре.

Приредбу је поздравним говором отворила предсједница Вијећа Рада Божић. Медијатор приредбе била је Данијела Живковић.

У овогодишњим сусретима наступили су.

-Српско културно друштво "Просвјета" ,пододбор Гарешница ,које се представило са двије кореографије свога предсједника и кореографа Зорана Блануше,играма из Славоније и Србије.Као и на сваком наступу и овога пута били су испраћени огромним аплаузом.

-Српско културно друштво "Просвјета" пододбор Дарувар  представили су чланови сениорске пјевачке групе који су отпјевали три традицијске народне пјесме.

-Српско културно друштво "Просвјета" пододбор Слатина под водством предсједнице и кореографкиње Лјубинке Павловић ,представило се сплетом игара из Славоније

-Заједница Мађара Дежановац представила се женском пјевачком скупином,и младим фолклорашицама

-Чешка беседа Даруварски Брестовац,такођер се представила са женском пјевачком групом. 

Међу присутним гостима били су замјеник жупана Бјеловарско-билогорске жупаније из редова српске заједнице Саша Лукић,предсједници ВСНМ ББЖ и Загребачке жупаније Дарко Карановић и Драгиша Пилиповић,предсједници ВСНМ Бјеловар ,Гарешница и Дежановац , Душан Маргетић,Дамир Седрамац и Жељко Милеуснић,предсједник Српског културног друштва Просвјета пододбор Дарувар ,Срђан Бојчић.

За све учеснике програма и госте у мјесном дому приређена је вечера а остали окупљени наставили су са плесом и пјесмом уз живу музику.

Фотографије:

 

Света литургија у Брези, 03.07.2022.

Света литургија у Брези, 03.07.2022.

У малој капелици Српске православне цркве посвећеној Светом Великомученику Георгију ,у селу Бреза ,отац Стефан Максимовић,парох у Бјеловару, 03.07.2022. године одржао је Свету литургију .

Иако је капелица мала по површини и нагрижена зубом времена ипак је идаље мјесто пуно благодати Божије у шта су се и данас увјерили окупљени вјерници, Обичај је да се сваке године у капели у Брези служи литургија прву недјељу послије Видовдана а надамо се да ће од ове године то бити чешће од једном годишње.

Иначе ,Бреза је страдалничко село (смјештено недалеко од Пргомеља и Гудовца) из којег је одређени број мушкараца одведен на стрељање у Гудовац 28.04.1941 године од стране НДХ.

Фотографије:

viber_image_2022-07-03_19-25-31-856.jpgviber_image_2022-07-03_19-26-33-141.jpgviber_image_2022-07-03_19-38-17-282.jpgviber_image_2022-07-03_19-25-31-590.jpgviber_image_2022-07-03_19-25-31-738.jpgviber_image_2022-07-03_19-25-31-263.jpgviber_image_2022-07-03_19-25-31-431.jpgviber_image_2022-07-03_19-38-17-796.jpg

 

СКД Просвјета Гарешница је учествовала на фестивалу "Паралиа данцинг 2022" .

СКД Просвјета Гарешница је учествовала на фестивалу "Паралиа данцинг 2022" .

Наступали смо двије вечери , 29.06. у Паралиа и 30.06. у Олимпиа Беацху. На овај фестивал смо путовали заједно с пододбором СКД Просвјете из Острова . Осим нас су наступала друштва из Бугарске , БиХ И Словачке . Наше друштво се представило с играма из Косовског поморавља .У склопу ове турнеје , обишли смо и фасцинантне  Метеоре , склоп православиних манастира изграђених на окомитим стијенама.

Фотографије:

Видовдан, Говеђе Поље, 02.07.2022.

Видовдан, Говеђе Поље, 02.07.2022.

ВСНМ опћине Дежановац на челу са предсједником Жељком Милеуснићем је обиљежило славу вијећа "ВИДОВДАН" дана 02.07.2022. у друштвеном дому у Говеђем Пољу.

Помен код крста су служили отац Лука Босанац и отац Ђорђе Теодоровић, парох Пакрачки.

Након ломњења колача код крста пригодан говор је одржао отац Ђорђе Теодоровић након чега су домаћини са гостима ушли у друштвени дом на наставак прославе.

Програм обиљежавања славе вијећа су успјешно водили Николина Милеуснић и Милорад Кондић који су редом најављивали извођаче програма.

Културно умјетнички програм са успјехом су извели СКД Просвјета Дарувар, пјевачка секција, Чешка беседа Доњи Сређани и СКД Просвјета Слатина, пододбор Слатина.

Од гостију били су присутни замјеник жупана из редова српске националне мањине Саша Лукић и замјеница начелника из редова чешке националне мањине опћине Дежановац, Кристина Кубишта, прочелница опћине Дежановац, Лјубица Саратлија.

Након завршеног програма предсједник ВСНМ-а опћине Дежановац, Жељко Милеуснић је додјелио признања за допринос у организацији обиљежавања славе вијећа замјенику жупана из редова српске националне мањине Саши Лукићу и начелнику опћине Дежановац, Јосипу Стјепановићу.

Захвалнице су добили сви учесници.

Фотографије: