Преглед цвих догађаја

Све вијести

ТВОРНИЦА КУЛТУРЕ - 14.04.2024.

ТВОРНИЦА КУЛТУРЕ - 14.04.2024.

У недјељу, 14.04.2024. одржан је средишњи страначки предизборни скуп у пуној загребачкој Творници културе, од куда су кандидати Драгана Јецков, Милорад Пуповац и Ања Шимпрага позвали бираче да на изборима слободно затраже роза гласачки листић и подрже кандидате под бројевима 2., 4. и 5. и слоганом ''Хрватска треба Србе''.  У склопу скупа, окупљени су присуствовали и културно-умјетничком програму у изведби чланова Ансамбла народних игара СКД „Просвјета“ Вуковар који су се представили „Играма из централне Србије“, женској пјевачкој групи те народним оркестром са солистима, након чега су и заплесали уз звукове трубе непоновљивог Дејан Петровић Биг Банд-а.

Фотографије:

 

ОТВОРЕЊЕ СРПСКОГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА МОСЛАВИНА У РОГОЖИ – 12. и 13.04.2024.

ОТВОРЕЊЕ СРПСКОГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА МОСЛАВИНА У РОГОЖИ – 12. и 13.04.2024.

У суботу 13.04.2024. године с почетком у 19.15, сати, у селу Рогожи, смјештеној између Градова Гарешнице и Кутине као и између двије жупаније, Бјеловарско-билогорске и Сисачко-мославачке, након готово 4 године од почетне идеје, отворен је Српски културни центар "Мославина", који ће користити Српско културно друштво Просвјета, пододбор Гарешница као и Вијеће српске националне мањине Града Гарешнице.

 

Како је и замишљено, ово ће бити мултикултурални простор који ће користити не само институције и чланови српске заједнице већ и припадници већинског народа и њему припадајуће институције у суставу међусобне координације и потребне сурадње и разумијевања.

 

Читаву причу покренуло је Вијеће српске националне мањине Бјеловарско билогорске жупаније на челу са предсједником Дарком Карановићем те замјеником жупана из редова Срба ББЖ Сашом Лукићем ,након што су уз пресудну финанцијску подршку из сустава тзв"капиталних инвестиција" Српског народног вијећа, отворени Српски културни центар "Павле Соларић"у Бјеловару ,те Српски културни центар "Исидор Добровић" у Дарувару 2018, односно 2021 године.Велики допринос отварању ових центара дала је жупанија Бјеловарско- билогорска али и Градови Бјеловар и Дарувар.

 

Идеја је била да и Гарешница, гдје српску заједницу  више него успјешно годинама  представља СКД Просвјета  коју предводе Зоран Блануша и Никола Радошевић као предсједник и замјеник, добије свој заслужени простор за рад. Од могућности уређења простора у Великом Вуковју или Великој Бршљаници , ипак је због своје изузетне локације одабрана Рогожа, након дописа у виду молби  и низа састанака који су одржавани у уреду градоначелника Гарешнице, господина  Јосипа Биланџије, јер Град Гарешница је и власник бивше Основне школе у Рогожи те без сугласности Града није било могуће започети било какву иницијативу.

Српско народно вијеће, кровна српска институција у Републици Хрватској, осигурала је проактивним радом саборских заступника СДСС, изузетна финанцијска средства која су преко Уреда за људска права и права националних мањина РХ , (који дјелује при Влади Републике Хрватске) већ од 2018 године усмјеравана на уређења друштвених домова, школа, игралишта, сједишта мањински вијећа итд., диљем Републике Хрватске.

Српско народно вијеће као инвеститор, потписало је Уговор са Градом Гарешницом о кориштењу наведеног простора на период од 20 година а у периоду од почетних земљаних радова на адаптацији и проширењу Основне школе у Рогожи, па до финалних радова, СНВ је од 2020 године уложило цца 430.000,00 еура.

Свој допринос дала је Бјеловарско билогорска жупанија у износу од 33.000,00 еура а Град Гарешница као власник платила је пројекту документацију.

 

Међу многобројним узваница били су проф.др. Милорад Пуповац, предсједник СНВ, Борис Милошевић, саборски заступник СДСС, Саша Лукић, замјеник жупана ББЖ из редова српске заједнице, Мирјана Олујић, замјеница жупана СМЖ из редова Срба, Слободан Живковић ,секретар СКД Просвјета Загреб, Горан Цупек, замјеник градоначелника Града Гарешнице Јосипа Биланџије, Анета Владимиров, водитељица Одјела за културу СНВ-а, Дарко Карановић, предсједник ВСНМ ББЖ, Радован Дожудић, замјеник предсједника ВСНМ ББЖ, свештеници Славомир Гвојић парох у Великој Бршљаници, Далибор Петковић, парох у Ступовачи, Стефан Максимовић, парох у Бјеловару, те у име Митрополије загребачко љубљанске Богољуб Остојић. 

Међу осталим бројним узваницима били су и Јовица Трбојевић, Дамир Седрамац, Вања Фицнар, предсједници ВСНМ Градова Кутина, Гарешница, Бјеловар и Грубишно Поље, Жељко Милеуснић, Павле Ћетковић, Рада Божић, Милан Кнежевић са подпредсједником Бранком Кашићем, предсједници ВСНМ Дежановац, Велика Писаница, Кончаница.

Предсједници СКД Просвјета, пододбори Дарувар и Грубишно Поље, Срђан Бојчић и Илија Мандарић, предсједник СДСС Дарувар Петар Радосављевић.

Окупљенима су се обратили у име домаћина предсједник Српског културног друштва Просвјета, пододбор Гарешница Зоран Блануша, замјеник жупана ББЖ из редова Срба Саша Лукић и предсједник СНВ-а проф др. Милорад Пуповац

Медијатор приредбе била је Јелена Мирић.

 

Ово дводневно отворење започело је већ 12.04.2024. представом за дјецу и младе „Чаробна капа“ у изведби Театра Баракуда 2012

У склопу богатог културно умјетничког програма гледали смо Српско културно друштво Просвјета пододбор Гарешница, са дјечјом и сениорском секцијом под водством предсједника и замјеника друштва, Зорана Блануше и Николе Радошевића те ЗборXор.  У име већинског хрватског народа представили су се КУД "Страхонинец "из Страхонинца . Забава се наставила уз групу "Гарави сокак".

Фотографије:

ОТВОРЕЊЕ ФИЛМСКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ ПОНОВО РАДИ БИОСКОП У ДАРУВАРУ 11.04.2024.

ОТВОРЕЊЕ ФИЛМСКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ ПОНОВО РАДИ БИОСКОП У ДАРУВАРУ 11.04.2024.

У четвртак, 11.04.2024. са почетком у 18х у отворена је манифестација „Поново ради биоскоп“ овај пута према сценарију Арсена Диклића и то филмом „МИЛИОНИ НА ОТОКУ“ (режија Бранко Бауер).

Програм је отворио господин Никола Пухарић, савјетник на одјелу за културу Српског народног вијећа који је публици укратко презентирао рад и дјело Арсена Диклића.

Програм је поздравио и саборски заступник господин Борис Милошевић који је у свом кратком обраћању назначио важност постојања и одржавања оваквих културних манифестација.

 

Програм „Поново ради биоскоп“, манифестацију посвећену филмској умјетности, Одјел за културу Српског народног вијећа организира од 2018. године у сурадњи с кином Тушканац, Југославенском кинотеком и Амбасадом Републике Србије у Загребу.

Идеја манифестације, чији је назив преузет из чувене реченице култног филма “Маратонци трче почасни круг”, је представити сувремено филмско стваралаштво, али и повијест српског филма из југославенског периода.

Претходних година публика је имала прилику гледати филмове Милене Дравић, Соње Савић као и 18 изабраних телевизијских филмова односно тв-драма реализираних од краја 1960-их до почетка 1990-их у продукцији Радиотелевизије Београд које су се прошле године одржале под називом „Поново ради биоскоп – ТВ филм у кину“

 

У организацији Српског народног вијећа, Кина Тушканац, Српског културног друштва Просвјета и Вијећа српске националне мањине града Дарувара ове године имамо прилику гледати филмове према сценарију Арсена Диклића, књижевника, новинара те филмског и тв-сценаристе у кину Дарувар.

Оно што нас очекује у оквиру ове манифестација је велика посвета умјетнику и сценаристу Арсену Диклићу који је остварио предивну сурадњу са Бранком Бауером једним од најважнијих редатеља цијеле епохе југолавенског филма. 

Програм филмова сценариста Арсена Диклића представља један мали пресјек важних остварења фабуларног филма класичне кинематографије.

 

Важност програма препознао је и Уред за људска права и права националних мањина Владе РХ.

 

У понедјељак 15.04. у кину Дарувар можете погледати још:

 

„Хајдучка времена“ – 18:00х

„Зимовање у Јакобсфелду“ – 19:45х

 

Улаз на овај програм је бесплатан!

 

Фотографије:

_MG_0161.JPG1713018313136.jpg_MG_0179.JPG_MG_0169.JPG_MG_0167.JPG_MG_0165.JPG1713018313131.jpg_MG_0175.JPG_MG_0164.JPG

 

ПРЕДИЗБОРНИ СКУП – ДАРУВАР – 11. април 2024.

ПРЕДИЗБОРНИ СКУП – ДАРУВАР – 11. април 2024.

У четвртак, 11.04.2024. са почетком у 17х у Дарувару је организирано дружење са представницима СДСС-а.

Кратким говором предсједник СДСС-а Бјеловарско-билогорске жупаније господин Милан Радаковић поздравио је госте: саборског заступника господина Бориса Милошевића (замјеник Ање Шимпраге), замјеника жупана Карловачке жупаније и члана предсједништва СДСС-а господина Дејана Михајловића (замјеник Милорада Пуповца) и начелника Опћине Ердут и члана предсједништва СДСС-а господина Југослава Весића (замјеник Драгане Јецков).

Господин Радаковић окупио је 40-ак суграђана из редова СКД „Просвјета“, Вијећа српске националне мањине и огранака СДСС-а како би се подружили и подсјетили да на предстојећим изборима затраже роза листић.

Међу окупљенима био је замјеник жупана из редова српске националне мањине господин Саша Лукић који је споменуо и важност остварења капиталних инвестиција кроз које је Жупанијско Вијеће повукло укупно 70 тисућа еура за уређење спортских игралишта, простора крај цркви и читаоница те позвао све окупљене са 17.04. изађу на изборе.

Фотографије:

4. СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА VI САЗИВА, 04.04.2024.

4. СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА VI САЗИВА, 04.04.2024.

У четвртак, 04.04.2024. у Српском културном центру „Павле Соларић“, Деметерова 1 у Бјеловару, с почетком у 17 сати одржана је 4. сједница Вијећа ВИ сазива ВСНМ ББЖ.

Сједници су присуствовали: Милан Радаковић, Гордана Ћетковић, Милан Кнежевић, Радован Дожудић, Петар Радосављевић, Дарко Карановић, Зоран Блануша, Ранко Бојчић, Радмила Франтал, Ранко Карановић, Бранко Кашић, Сања Клинац, Слободан Кнежевић, Жељко МИлеуснић, Сања Орозовић Радојевић, Мирјана Србљанин, Бранка Векић, тајница Теа Бјелајац и замјеник жупана из редова српске заједнице Саша Лукић.

Анализиране су точке дневног реда, а то су биле: финанцијски извјештај за 2023. годину; остварени пројекти апликација из сустава „капиталних инвестиција“ за 2024. годину; парламентарни избори у Републици Хрватској; активности Програма Плус у СКЦ „Павле Соларић“ ; предстојеће комеморације у Грубишном Пољу и Гудовцу.

Такођер, расправљало се и договарало око датума одржавања крсне славе Вијећа (Ђурђевдан), усвајања приједлога за признање „Павле Соларић“ те су споменути и спортски сусрети српских жупанијских Вијећа који ће се одржати у Рогожи 01.06.2024. године.

Најављена је и манифестација под називом „Поново ради биоскоп“ која ће се у сурадњи ВСНМ града Дарувара са главним организаторима (СНВ, кино Тушканац и СКД Просвјета) одржати у кину у Дарувару 11.04. и 15.04., а чије су пројекције бесплатне.

Фотографије:

1712303777875.jpg1712303777885.jpg1712303777880.jpg1712303777872.jpg1712303777878.jpg1712303777882.jpg