Najave i informacije

IZBORI

 

 

VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE
BJELOVARSKO BILOGORSKE ŽUPANIJE
BJELOVAR,DEMETROVA 1
BJELOVAR 22.02..2019

 

                                                                                           PRIPADNICIMA  SRPSKE ZAJEDNICE
                                                                                                               svima

 

 

 

Poštovani sunarodnjaci,braćo i sestre,dragi prijatelji,

 

Godina 2019.godina  je godina izbora za Vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Radi se o 5. sazivu izbora za savjetodavna manjinska vijeća u jedinicama lokalne i regionalne samouprave.
Sam datum izbora još nije utvrđen. Na manjinskim izborima u 2015. godini svi mandati u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pripali su listi SRPSKOG NARODNOG VIJEĆA i to:
-gradska vijeća u Daruvaru,Bjelovaru,Grubišnom Polju i Garešnici ,svih 60 mandata(po 15 u pojedinom gradu)
-općinska vijeća u Velikoj Pisanici,Đulovcu,Siraču i Dežanovcu,svih 40 mandata(po 10 u pojedinoj općini
-predstavnicima srpske zajednice gdje je broj Srba u jedinici lokalne samuprave veći od 100 a manji od 200, u općinama Ivanjska,Štefanje,Veliki Grđevac,Šandrovac i Končanica
- vijeće srpske zajednice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (svih 25 mandata)



Dakle,svih mogućih 130 mandata osvojila je lista SRPSKOG NARODNOG VIJEĆA koju predvodi prof.dr. Milorad Pupovac.Zahvaljujemo svim Srbima koji su izlaskom na izbore 2015. godine našoj listi iskazali  povjerenje a samim time dali i legitimitet.

 

Uz savjetodavnu ulogu u jedinicama lokalne i regionalne samouprave,trajni zadatak naših srpskih manjinskih vijeća i dosadašnje ukupnosti našeg  rada ,jeste očuvanje nacionalnog ,vjerskog i kulturnog identiteta,svakovrsne tradicije  te opstojnosti Srba u ovim krajevima.

Vođeni ovim načelima, vođeni čistom i iskrenom emocijom ,vođeni osjećajem odgovornosti ,naša vijeća su između ostalog ,uložila izuzetne napore da u okviru svojih jedinica lokalne i regionalne samouprave dobiju prostore za rad,kao temelj za realizaciju svojih godišnjih planova i programa. I ne samo to. Ti prostori naprosto moraju okupljati naše sunarodnjake,moraju biti poveznica ka zajedništvu i općem ljudskom razumijevanju, ali i biti pravi srpski domaćini za sve ljude bez obzira na vjeru i naciju. Ti  prostori omogućuju da istaknemo naše nacionalne simbole,naše vjerske simbole,predstavimo srpsko literarno stvaralaštvo,srpske običaje i tradiciju, ne samo našim sunarodnjacima  već i svim ljudima pozitivnih vibracija. Naprosto,ti prostori moraju biti nukleus  različitih aktivnosti i ZAJEDNIŠTVA.

VSNM Bjelovarsko-bilogorske županije , zajedno sa VSNM grada Bjelovara je u samom centru Bjelovara,Demetrova 1,u maju mjesecu 2017.godine otvorilo multikulturalni i polivalentni Srpski kulturni centar „Pavle Solarić“.

U centru su do sada uz suradnju sa našim općinskim i gradski vijećima održavane izložbe,promocije  knjiga,književne večeri,obilježavani su važni historijski datumi,organizirani dočeci pravoslavne Nove godine,održavaju se redovne sjednice predsjedništava županijskog i gradskog srpskog bjelovarskog vijeća,kao i povremeno sjednice predsjedništva i  koordinacije  vijeća i predstavnika nacionalnih manjina BBŽ.
SRPSKO NARODNO VIJEĆE je ne samo direktno  financijski pomoglo  u adaptaciji ovog prostora ,već  i nabavom nove računalne opreme i kancelarijskog namještaja,kao i uz suradnju sa Ambasadom Republike Srbije u Zagrebu,u nabavi preko 3.500 knjiga za potrebe knjižnice SKC“Pavle Solarić“.

Veliku financijsku pomoć ostvarili smo i od Bjelovarsko bilogorske županije i grada Bjelovara. Smatramo da su i grad i županija prepoznali naše dotadašnje aktivnosti i stoga pružili ne samo financijsku pomoć već iskazali izuzetno razumijevanje za naše potrebe.

Zahvaljujući Srpskom narodnom vijeću i saborskim zastupnicima Samostalne demokratske srpske stranke,prošle godine smo uz projekt Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH -tzv.„kapitalne investicije“uspjeli „povući“znatna financijska sredstva ,koja su usmjerena u uređenje prostora za rad naših vijeća i pojedinih Udruga i Mjesnih odbora i to:


-VSNM Grubišno Polje u centru grada uređuje i u potpunosti adaptira novi vlastiti prostor, cca 30 kvadrata
-VSNM Daruvar vrijedno radi na uređenju budućeg prostora Srpskog kulturnog centra „Isidor Dobrović“ ,koji će zajedno koristiti sa SKD Prosvjeta -pododbor Daruvar  i SDSS Daruvar,cca 130 kvadrata
-VSNM Dežanovac promijenilo je krovište Vatrogasnog doma u Goveđem Polju,gdje imaju svoj prostor za rad,cca 25 kvadrata
-NK Imsovac ,uređene su svlačionice kluba
-MO Prokop,promijenjeno  krovište seoskog doma i ozidan veliki dimnjak
-MO Imsovac,nabavljena nova kuhinja u seoskom domu
VSNM BBŽ je i ove godine po istoj osnovi uputilo aplikacije prema SRPSKOM NARODNOM VIJEĆU za financijsku podršku u uređenju:

 

-nastavak radova u daruvarskom Srpskom kulturnom centru „Isidor Dobrović“
-izmjena fasade sa izolacijom u SKC „Pavle Solarić“ Bjelovar
-rekonstrukcija društvenog doma u Batinjanima i Miljanovcu-koriste ga  VSNM Đulovac i Sirač
-nabava stolova i klupa za seoske domove u Goveđem Polju i Prokopu (projekcija je da  se Prokop uvrsti u Turističku kartu ciklo-turizma grada Garešnice)
-potpuna rekonstrukcija prostora u Garešnici koji koriste VSNM Garešnica,SKD Prosvjeta-pododbor Garešnica i SDSS Garešnica
Za ove svrhe aplicirali smo za 345.000,00kn u sustavu „kapitalnih investicija“prema Srpskom narodnom vijeću i Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

Smatramo da smo nakon višegodišnjeg  truda uspjeli povezati i umrežiti naša općinska i gradska vijeća,naše pododbore Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ sa institutom srpskog dožupana i Vijećem srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije,koje uistinu predstavlja SRPSKU KOORDINACIJU  naše županije.

 

Iskustvo nam govori da su ZAJEDNIŠTVO  svih institucija sa srpskim predznakom zalog za opstojnost naše srpske zajednice. Stoga  tu aktivnost i dalje postavljamo kao trajni zadatak naših plansko-programskih aktivnosti .Sva naša općinska i gradska vijeća uz podršku parohija Srpske pravoslavne crkve i nadležnih sveštenika redovno obilježavaju svoje krsne Slave i svog sveca zaštitnika. Isto tako redovito se parastosima i komemoracijama prisjećamo nevino stradalih srpskih civila ,naročito u II Svjetskom ratu. Ove aktivnosti redovito održavamo u suradnji sa Udrugama antifašista i antifašističkih boraca naše županije ,kako bismo potvrdili  antifašizam kao trajno usmjerenje  Srba .

Gajimo izuzetno uspješnu suradnju sa Srpskim kulturnim društvom“Prosvjeta“pododbori iz Garešnice i Daruvara,a u završnoj fazi je i osnivanje pododbora SKD „Prosvjeta“ pododbor -Grubišno Polje,što smatramo velikim uspjehom u očuvanju našeg srpskog identiteta.

Niti jednu aktivnost u proteklih gotovo osam godina nismo usmjeravali protiv bilo koga, već isključivo prema srpskoj zajednici  i njenom afirmativnom odnosu prema  vlastitom vjerskom i nacionalnom identitetu, tako i  prema jedinicama lokalne i regionalne samouprave, tako   i prema većinskom hrvatskom narodu. Da smo u tom naumu uspjeli ,da su naše dobre namjere prepoznate, potvrđuje i izuzetan pozitivan odnos koji postoji unutar Koordinacije Vijeća i predstavnika  nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije.

Obraćamo Vam se sa jasnom željom i namjerom. Naš cilj  i dalje je očuvanje identiteta i opstojnosti Srba u ovim prostorima. Taj cilj možemo ostvariti samo uz pomoć VAS, naših sunarodnjaka.

Stoga Vas molimo da u što većem broju izađete na ovogodišnje Izbore za Vijeća i predstavnike nacionalnih manjina U Republici Hrvatskoj  i podržite našu listu, LISTU SRPSKOG NARODNOG VIJEĆA.

O samom datumu održavanja Izbora, biti ćete na vrijeme obavješteni.

 

                                                                                                                  PREDSJEDNIK
                                                                                                           Darko Karanović, mr. polit.