Pregled svih događaja

Obilježena krsna Slava VSNM VPŽ

U Virovitici 17.06.2017. srpsko vijeće Virovitičko-podravske županije obilježilo je svoju krsnu Slavu - Svetoga novomučenika Đorđa Bogića.
Naime, Đorđe je 1941 bio paroh Srpske pravoslavne crkve u Valpovu. Rodom je bio iz Pakraca.Ustaške vlasti su ga svirepo mučile te mu oduzele život. Zbog svoje izuzetne žrtve Srpska pravoslavna crkva proglasila ga je svetim, a VSNM VPŽ donijelo je odluku da upravo stradalni Đorđe bude pred Gospodom posrednik i zaštitnik srpske zajednice ovih prelijepih zapadno slavonskih prostora.
 
Treba napomenuti da je obilježavanje slave održano u novim prostorijama koje je srpska zajednica dobila od grada Virovitice, a koje se nalaze u nekadašnjoj kasarni na putu prema Barcsu i Mađarskoj.
Predsjednik vijeća, Mladen Kulić predstavio je najvažnije aktivnosti vijeća u protekloj godini te ukazao na značaj slavljenja krsne Slave u Srba.
Tradicionalno su uručena priznanja za doprinos u očuvanju identiteta i kulture Srba u ovoj županiji.
Priznanje u ime mlade nadarene sportašice Miočinović Nataše primio je njen otac, a za izuzetan i više nego korektan odnos prema srpskoj zajednici, priznanje je primio ravnatelj društva Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić.
Slavski obred rezanja kolača i prelivanja koljiva obavio je paroh slatinski otac Dragan Gaćeša.
Svečanoj sjednici prisustvovala je i konzul Republike Srbije u Vukovaru Nataša Kalezić, dožupan VPŽ iz redova  Srba Igor Pavković, predsjednik VSNM BBŽ i potpredsjednik SNV Darko Karanović, predsjednici VSNM Slatina i Đulovac Milenko Obradović i Milan Radaković.
 
FOTOGRAFIJE: