Pregled svih događaja

Potpisan Ugovor

U prostorijama VSNM Garešnica ( ulica Vladimira Nazora)  u četvrtak 10.09.2020. godine potpisan je Ugovor o dodjeli financijskih sredstava za financiranje programa koji su u funkciji zaštite i promicanja kulturnog i nacionalnog identiteta srpske nacionalne manjine.
 
Ugovor između Srpskog narodnog vijeća (vrijedan 500.000,00 kn) i Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko bilogorske županije (potpisnik predsjednik vijeća Darko Karanović) namjenski je preodređen i  nazivom projekta ,"Društveni dom Rogoža, dogradnja i adaptacija" U ime SNV-a sa nama je bila  Emina Đurašević iz Centra za razvoj i investicije. VSNM Garešnica i SKD "Prosvjetu" Garešnica predstavili su predsjednici Damir Sedramac i Zoran Blanuša.
 
Kao i prethodnih godina Ugovor je vezan uz sustav kapitalnih investicija koje je pokrenuo Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u paritetnom odnosu sa Srpskim narodnim vijećem ,nacionalnom koordinacijom vijeća srpske nacionalne manjine u RH.
 
Grad Garešnica je vlasnik bivše škole u selu Rogoža u kojoj Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" pododbor Garešnica odvija najveći dio svojih aktivnosti vezanih za rad folklorne i pjevačke sekcije. Ujedno, taj prostor koristi i VSNM Garešnica pri obilježavanju krsne Slave vijeća. Pokazalo se kao nasušna potreba da SKD "Prosvjeta" pododbor Garešnica nakon više nego uspješnog i višegodišnjeg rada dobije  "kutak" za svoje aktivnosti.

Adaptacija doma podrazumijeva dogradnju u dubinu postojeće zgrade i njeno povezivanje sa postojećom salom kako bi se dobila mnogo veća društvena sala.Na katu je predviđen poseban prostor za naše "prosvjetare" u vidu knjižnice, čuvanja opreme, održavanja sastanaka predsjedništva itd. Polivalentnost prostora predviđa da ga kroz vrijeme koriste sve zainteresirane institucije i Udruge poštujući kućna pravila. Grad Garešnica  je u ovoj godini uložio znatna sredstva u obnovu kuhinje u ovom prostoru.
U završnoj fazi  je izrada projektne dokumentacije i po ishodovanju građevinske dozvole kao i zakonitog odabira izvođača radova moći će se krenuti u realizaciju ovog projekta.
 
FOTOGRAFIJE:
 
DSCN4577.JPGDSCN4576.JPGDSCN4575.JPGDSCN4572.JPGDSCN4580.JPGDSCN4574.JPGDSCN4573.JPG