Pregled svih događaja

Održana sjednica VSNM BBŽ, 12.03.2021.

Održana sjednica VSNM BBŽ

Nakon uistinu neuobičajenog i "Kovid" izazvanim stanjem ,konačno smo  nakon dužeg vremena a poštivanjem epidemioloških mjera ,održali redovnu sjednicu Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko bilogorske županije, sedmu po redu u V Sazivu.

Sjednica je uobičajeno održana u Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić"12.03.2021. godine  s početkom u 17,30 sati.

 Vijećnici su u popratnim dokumentima uz poziv za sjednicu dobili i već odobrene od strane predsjedništva VSNM BBŽ ,Analizu izvršenja Financijskog plana za 2020. godinu, Izvještaj o realizaciji Plana i programa rada za 2020. godinu kao i Financijski plan za 2021 i Plan i program rada za 2021. godinu.

Sva četiri dokumenta jednoglasno su prihvaćena.

Vijećnici su upoznati sa aktivnostima naših vijeća i sudjelovanjem u akciji "Banija je naša kuća", odnosno prikupljanjem humanitarne pomoći i raznih donacija za potresom stradalo stanovništvo Banije. O aktivnostima su Vijeće upoznali dr. Vanja Ficnar, srpski dožupan Saša Lukić, Milan Radaković i Sanja Orozović u ime VSNM Đulovac, predsjednik VSNM Bjelovar Dušan Margetić, predsjednica VSNM Končanica Rada Božić, naš član Vijeća i predsjednik Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" pododbor Garešnica Zoran Blanuša, predsjednik VSNM Grubišno Polje Milan Knežević, kao i u ime  VSNM Velika Pisanica Gordana Ćetković.

Naši poštovani pratitelji web.str. srbibbz.hr imali su na njoj priliku vidjeti sve aktivnosti usmjerene uz navedene aktivnosti.

Izuzetno bitna tema bila je vezana uz redovan popis stanovništva u RH koji je prolongiran za 9 mjesec. Predstojeće aktivnosti naših općinskih i gradskih Vijeća kao i SKD Prosvjeta biti će usmjerena ka stvarnim etničkim Srbima da se izjasne kao  Srbi a ne kao ranije da ostanu neopredijeljeni  ili se izjasne kao pripadnici većinskog naroda. Stav Vijeća je da  bi Srbi po onoj velikog vladike Njegoša "srpski pišem, srpski zborim, svakom gromko govorim" trebali uz srpsku nacionalnu pripadnost, vjeru pravoslavnu navesti da im je materinji jezik srpski.

Isto tako predloženo je i prihvaćeno da u koordinaciji sa SNV-om radimo na tome da popisivači u sredinama sa znatnim brojem Srba budu zastupljeni u navedenim poslovima.

Izvršene su sve pripremne radnje u vidu izrade naslovnice,i lekture za novu knjigu Radovana Dožudića "Zaturena pisma"koju će ponovno izdavač biti naše Vijeće uz izuzetnu  financijski podršku SNV I BBŽ. Spisatelj se kao i ranije odrekao bilo kakovog honorara i obavijestio vijećnike da je tekst u predaji za štampariju.

Predsjednik Vijeća Darko Karanović i Zoran Blanuša upoznali su vijećnike sa započetim radovima na dogradnji i adaptaciji Društvenog doma u Rogoži za potrebe SKD Prosvjeta Garešnica i VSNM Garešnica a iz sustava "kapitalnih investicija" koje financijski "nosi" Srpsko narodno vijeće kao glavni investitor  i Grad Garešnica, kao vlasnik zgrade a očekuje se i financijska pomoć BBŽ.

Predsjednik Karanović dostavio je dvije aplikacije  "kapitalnih investicija" prema Srpskom narodnom vijeću u vidu molbe i troškovnika za dodatna sredstva za uređenje doma u Rogoži i mnogo manje sredstava za završetak interijernih a ranije započetih radova na bivšoj školi u MO Prokop.

Karanović je upoznao vijećnike sa odlukama predsjedništva o financijskoj pomoći Željku Ćeranu (član VSNM Grubišno Polje) zbog smrti majke(povratnici),te Udruzi "Pravda" iz Bjelovara.

Vijeće je na prijedlog predsjedništva donijelo Odluku da se u Članku 21 Statuta VSNM BBŽ izmjeni dio koji je glasio, a vezan je za financijske ingerencije predsjedništva 

-Odlučuje o troškovima do 10.000,00 kn u toku kalendarske godine. Izmjena se odnosi na financijski dio i prihvaćen je novi iznos do 20.000,00kn.

Ukoliko situacija sa tzv"Kovid 19" bude omogućila vijeće je prihvatilo prijedlog Lukića i Karanovića da se svečana sjednica povodom Slave vijeća, Đurđevdana ,održi 07.05.2021. u Društvenom domu Goveđe Polje u 18,30 sati.

Na prijedlog Darka Karanović i Saše Lukića jednoglasno je podržan prijedlog da priznanje "Pavle Solarić" koje se uručuje pojedincima ili organizacijama koje daju izuzetan doprinos u očuvanju opstojnosti srpskog identiteta za 2020 godinu dobije članica našeg predsjedništva , članica VSNM Velika Pisanica  i potpredsjednica Udruge "Srpski kulturni centar Pavle Solarić"Gordana Ćetković.

FOTOGRAFIJE:

DSCN4684.JPGDSCN4686.JPGDSCN4682.JPGDSCN4685.JPGDSCN4683.JPGDSCN4681.JPGDSCN4680.JPG