Pregled svih događaja

Komemoracija u Gudovcu

Komemoracija u Gudovcu

Prije punih 80 godina,28.04.1941 izvršen je prvi masovni zločin genocida Nezavisne države Hrvatske,(marionete naci-fašizma Hitlerove Njemačke) prema nedužnom srpskom civilnom stanovništvu.

Stravičan zločin desio se u selu Gudovcu gdje su ustaše skupile isključivo muško srpsko civilno stanovništvo  iz okolnih sela (Gudovac, Tuk, Bolč, Breza , Korenovo, Sredice, Prgomelje) te ih bez optužnice, bez presude ,njih 200-tinjak bezočno streljali.

Bio je to uvod u višegodišnju politiku genocida koji je kao svoju ideološko-političku platformu zacrtao ustaški pokret na čelu sa Antom Pavelićem.

Srpsko pitanje Nezavisne države Hrvatske  je  kao "konačno  rješenje" trebalo realizirati da ih se trećina pobije, trećina protjera a trećina "prevede" u katoličanstvo.

Na mjestu stradalništva ovih ljudi jedan od najvećih hrvatskih kipara Vojin Bakić podigao je spomenik žrtvi" Gudovčan" ,uređeno je Spomen područje kao trajni podsjetnik na nevine žrtve. 

Nažalost, nesretni rat 90-tih godina i bezumnici kao njegov otpad devastirali su samo područje i uništile Bakićev spomenik, porazbijali spomen ploče sa imenima i prezimenima stradalnika. Uz podršku Srpskog narodnog vijeća ploče sa imenima žrtava obnovljene su i vraćene na Spomen područje. Grad Bjelovar se uključio sa svojom komunalnom službom u obnovu i održavanje Spomen područja i na tome smo zahvalni, kako prošlom tako i današnjem rukovodstvu  kao i Bjelovarsko bilogorskoj županiji koja u potpunosti podržava "kulturu sjećanja".

Komemorativni skup koji je na Spomen području Gudovac održan 28.04.2021.godine  s početkom u 10,00 sati organizirali su zajedno Udruga antifašista i antifašističkih boraca Bjelovar i Vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovar. Skup je vodio zamjenik predsjednika UABA Bjelovar, Nenad Nekvapil.

Sukladno tradiciji okupljenim poštovateljima nevinih žrtava obratili su se :

Rade Jovičić ,predsjednik ZUABA BBŽ u ime SABA Republike Hrvatske.

Aneta Vladimirov, zamjenica predsjednika Srpskog narodnog vijeća

Vesna Teršelić u ime "Documente" i Lige antifašista RH

Rada Borić,saborska zastupnica

Dario Hrebak gradonačelnik Grada Bjelovara

Bojana Hribljan zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije

Melita Mujić u ime Ureda predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanović

Naš dragi prijatelj ,glumac, Vili Matula govorio je dijelove poeme "Jama" Ivana Gorana Kovačića.

Delegacije su u čast nevinih žrtava položile vijence i zapalile svijeće. Posebno nam je drago što su zajednički vijenac položile delegacije Grada Bjelovara i Bjelovarsko bilogorske županije, kao i delegacija Ambasade Republike Srbije u Zagrebu. Zahvaljujemo se i delegacijama srpskih manjinskih vijeća i antifašistima iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije

Vjerski pomen i parastos nevinim srpskim žrtvama održao je paroh bjelovarski Nemanja Obradović.

Fotografije: