Pregled svih događaja

Hramovna slava u Velikoj Bršljanici

Hramovna slava

Srpska pravoslavna crkva u  Velikoj Bršljanici je 22.05.2021.obilježila   dan posvećen Prenošenju moštiju Svetoga oca Nikolaja, u narodu poznat kao ljetni Nikola (najčešća Slava u Srba).

Naime, Sveti Nikola rođen u gradu Miru u Likijskoj oblasti tadašnjeg istočnog rimskog carstva, bio je episkop. Iako rođen u izuzetno bogatoj porodici, po smrti roditelja u potpunosti se posvetio Hristovom učenju, razdijelio bogatstvo potrebnima i obavljao svešteničke dužnosti do svoje smrti.

U drugoj polovici 11 vijeka prijetila je pravoslavnom hristijanskom stanovništvu velika opasnost od prodora turaka Suldžuka sa istoka (današnja Turska u to vrijeme u velikoj mjeri je bila kršćanska zemlja).Bojeći se za svetiteljeve zemne ostatke, donijeta je odluka da se njegove Svete mošti prenesu u grad Bari ,(koji je tada bio pravoslavan i pripadao istočnom rimskom carstvu) gdje se i danas nalaze.

Svetu liturgiju predvodili su oci Slavimir Gvojić (ujedno domaćin Slave) paroh u Velikoj Bršljanici, Miomir Gvojić paroh u Velikoj Pisanici, Slaven Jovičić ,paroh u Grubišnom Polju i Dalibor Petković ,paroh u Stupovači.

Kumovi Slave bili su Dejan I Branka Begić iz Garešnice. Kumovi su za vjerni narod po završetku liturgije priredili posluženje uz samu svetinju.

Fotografije: