Pregled svih događaja

Komemoracija u Jadovnu, 24.06.2021.

Komemoracija u Jadovnu

Više od 10 godina u mjesecu lipnju ,Srpsko narodno vijeće,Koordinacija židovskih zajednica,Savez antifašističkih boraca i antifašista RH i Gornjokarlovačka Eparhija Srpske pravoslavne crkve u Jadovnu pokraj Gospića ,obilježavaju dan nastanka zloglasnog sustava logora koji su osnovali i osmislili ustaški zlotvori po stvaranju naci-fašističkog satelita NDH iz 1941. godine.

Ovi Hitlerovi slugani dovodili su na desetine hiljada Rome,Srba ,Židova i antifašista te ih na najsvirepiji način ubijali i bacali u Velebitske jame.Dio nesretnika završio je u Slanu na otoku Pagu i tamo u mukama skončali svoje živote.

Skup je započeo opijelom sveštenstva Srpske pravoslavne crkve i židovskog rabina kod Šaranove jame a kod spomenika stradalima nakon polaganja vijenaca obratili su se okupljenima  Ranko Britvić u ime Veterana domovinskog rata i antifašista Splita.

Lazo Đokić govorio je u ime SABA RH.U ime Koordinacije židovskih općina govorio je Ognjen Kraus  tražeći  podršku inicijativi Koordinacije da se i zakonom zabrani ustaški poklič smrti "za dom spremni"

U ime Srpskog narodnog vijeća skupu se obratio Milorad Pupovac.

Među prisutnima bili su i potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević,saborska zastupnica SDSS Dragana Jeckov,izaslanik predsjednika Republike Srbije Veran Matić,predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer,ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH Alen Tahiri.

Među prisutnima je bila i delegacija VSNM Bjelovar i UABA Bjelovar ,Dušan Margetić,Dušan Zorić i Nenad Nekvapil.

Obzirom da je u Jadovnu 1941. godine završilo 500 tinjak Srba muškaraca iz Grubišnopoljskog kotara,delegacija VSNM Grubišno Polje koju su predvodili predsjednik i član predsjedništva Milan Knežević i Branko Kašić, poklonila se sjenima svojih bilogorskih stradalnika. Sa njima je bio i paroh Srpske pravoslavne crkve Svetoga Đorđa u Grubišnom Polju otac Slaven Jovičić.

Fotografije: