Pregled svih događaja

Članovi SKD Prosvjeta Daruvar na izletu

Članovi SKD Prosvjeta Daruvar na izletu 

U organizaciji SKD Prosvjete Daruvar dana 09.04.2022 godine članovi društva bili su na edukacijskom izletu u Manastiru Orahovica i Geo info centru u Voćinu.

Duboko u svojim njedrima, na osami, na maloj brdskoj dolini, planinskoj livadi, kroz iglice crnogorice i zelenu zavjesu bukava, osvanu pred očima bijeli zidovi s crvenim krovovima. Strše tornjevi, svetište, povijest i kultura na jednom mjestu – MANASTIR SVETOG NIKOLE (Nikolaja) ORAHOVICA – oaza i duhovno utočište pravoslavnih vjernika, povijesna, kulturna i turistička destinacija znatiželjnih dobronamjernika.

Manastir je bio prazan 20 godina, a od 2017. u njemu boravi jeromonah Pavle, arhimandrit manastira sv. Nikole, koji nam je bio domaćin zajedno s protojerej-stavrofor Luka Bosanac.

Jedan je od najstarijih pravoslavnih manastira u Hrvatskoj. Osnovan je krajem 16. stoljeća. Već 1579. godine spominje ga osmanlijski popis Požeškog sandžaka. Imenuje ga kao ,,manastir Remeta“ na području Orahovačke eparhije. 

Manastirska crkva oslikana je vrijednim freskama. Stupovi su također oslikani freskama koje, uz ostale svetačke likove, prikazuju i genealogiju (rodoslovlje) Nemanjića – posljednji primjer ove teme. Ikonostas je 1869. godine oslikao novosadski slikar Pavle Simić u nazarenskom stilu 19. stoljeća s posebnim ikonografskim naglaskom.

Nakon toga uputili smo se u Geo info centar Voćin gdje su naši članovi imali priliku upoznati se sa specifičnostima i inovativnim načinima prezentacije povijesno-kulturnog, geološkog i biološkog bogatstva Parka prirode Papuk kao i okolice.

Imali smo se prilike upoznati s postavom geologije, biologije i kulturno povijesne baštine i to sve u zanimljivom interaktivnom okruženju kroz digitalne, audio i video projekcije kao i uz zvučne efekte.

Fotografije: