Pregled svih događaja

Predsjedništvo Srpskog narodnog vijeća, 28.07.2022.

Predsjedništvo Srpskog narodnog vijeća, 28.07.2022.

Konačno, nakon dužeg perioda " on-line" sjednica zoom aplikacijom,članovi predsjedništva naše krovne institucije,Srpskog narodnog vijeća održali su sjednicu kako i priliči , U ŽIVO.

Sjednica je održana u konačno vraćenom prostoru Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" ,Preradovićeva 21, Zagreb ,28.07.2022. s početkom u 14,00 sati.

Suštinska tema sjednice bila je vezana za raspored sredstava odobrenih rebalansom budžeta u sustavu tekućih donacija i tzv "kapitalnih investicija".

U sustavu tekućih donacija vrlo važno je za naglasiti da je u povoju pokretanje TV "VIDA",naše srpske zajednice koja će sigurno pospješiti informacijsku potrebu Srba u Hrvatskoj.Za ove aktivnost predviđena su i osigurana potrebna sredstva.( pri tome će se koristiti veliko iskustvo naših nekadašnjih TV lica, Saše  Miloševića  i Saše Kosanovića) 

U formi kulture osigurana su sredstva za obnovu spomenika u Gračacu,obnova Jadovna,obnova spomenika kozaračkoj djeci u Noskovačkoj Dubravi (Virovitičko -podravska županija) ,spomen- kosturnice  na Trokutu kod Novske, obnova partizanskog groblja  Kaluđerovac,Topusko.

Predviđena su sredstva za potpuno i cjelovito snimanje stanja na potresom devastiranoj Baniji ,istraživanje potencijala Banije,stvaranje baze podataka i na osnovu duboke analize pokrenuti obnovu u svakom obliku.

Predviđena su sredstva za Sajam knjiga u Istri,snimanje dokumentarnih filmova o doseljenicima u Split,o Biskupiji kod Knina, o sisačkoj željezari, za turneju čuvene braće Teofilović .

Centar za razvoj i investicije predviđa održavanje edukativnih radionica o tome "Kako osnovati OPG",tematske seminare o novim sortama u voćarstvu,bolesti kod životinja,mehanizacija itd.

Predviđen je i Znanstveni skup "Podsticaji EU kao perspektiva za ruralni turizam i razvoj u Sjevernoj Dalmaciji"-Obrovac.

Predviđena su i sredstva za predstavljanje srpskih organizacija iz Hrvatske u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti u Beogradu.

Predviđena su i sredstva pomoći za klubove u okviru Saveza rekreativnih srpskih društava.

Znatna sredstva predviđena su i za udruženje "HCIT" Novi Sad ,organizaciju koja pruža pravnu pomoć izbjeglicama na području srpske Vojvodine .

U sustavu kapitalnih investicija rebalansom je na nivou RH za našu srpsku zajednicu predviđeno cca 18.000.000.00 miliona kn.

Ono što Srbe BBŽ zanima da je osigurana još jedna "tranša" od 250.000,00 kn za adaptaciju i dogradnju društvenog doma u Rogožu kod Garešnice,kao i 30.000,00 kn za dovršenje sanitarnog čvora i uređenje čajne kuhinje za potrebe prostora Vijeća srpske nacionalne manjine Grubišno Polje.

U foto prilogu imati ćete priliku pogledati zaista impresivan i veliki prostor koji je "vraćen" srpskoj zajednici u kome će biti smješten budući TV "VIDA" kao i novo uređeni đačko-studentski dom za učenike i studente,mlade Srbe iz cijele RH,koji će nastaviti svoje obrazovanje u Zagrebu.

Sjednici su uz članove predsjedništva i predsjednika SNV prof.dr. Milorada prisustvovali i njegova zamjenica Dragana Jeckov,potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga,saborski zastupnik Boris Milošević,generalni sekretar  SNV-a Saša Milošević ,kao i prof Fakulteta političkih znanosti Dejan Jović i ime Savjeta Srpskog narodnog vijeća.

Fotografije: