Pregled svih događaja

Pomen nevinim civilima sela Kometnik i Dobrić, 14.01.2023.

Pomen nevinim civilima sela Kometnik i Dobrić, 14.01.2023.
 
Jučer, 14.01.2023. godine, Vijeće SNM Općine Voćin zajedno sa Vijećem VSNM Virovitičko-podravske županije obilježilo je 81. godišnjicu stradanja 267 nevinih civila sela Kometnika i Dobrića 14.januara 1942. godine. Taj strašan zločin počinjen je od strane ustaša nakon okršaja partizanskih i ustaških postrojbi 11. i 12. januara 1942.
Svetu liturgiju u crkvi u Voćinu predvodio je paroh Dragan Gaćeša zajedno sa sveštenikom Jovanom Šaulićem i sveštenikom Blagojom Đukićem, parohom virovitičko - gaćiške parohije. Nakon liturgije uslijedilo je posvećenje kolača i koljiva kraj spomenika u Kometniku, obraćanje prisutnih i polaganje vijenaca.
Po završetku polaganja vijenaca, okupljeni su se uputili na osveštenje novouređenog podruma gdje su nevini civili stradali tog dana, te osveštenje spomen sobe u kojoj će biti stalna muzejska postava u znak sjećanja na žrtve tog strašnog zločina. 
Posebno treba zahvaliti Srpskom narodnom vijeću  koje je financiralo obnovu ove zgrade, te predstavnici odjela za kulturu Snv- a Aneti Vladimirov i  arhitektici Sari Nasić koja je sve to projektirala. A sve to nebi bilo moguće bez izvođača radova, građevinske firme "Bilić" iz Slatine. Uređenje zgrade nije završeno, ali će biti kroz par mjeseci. 
Ovu komemoraciju svojim prisustvom su uvečali konzul Republike Srbije u Vukovaru, Ljudmila Ostojić i   Jelena Surla, ministar savjetnik u ambasadi Republike Srbije u Zagrebu.
Predsjednik ZVO Vukovara, Dejan Drakulić i sekretar Vinko Lazić. 
Od delegacija iz susjednih županija prisutan je bio Nikola Ivanović, dožupan  Požeško-slavonske županije i dogradonačelnica Grada Pakraca Mirsada Popović Damjanović. 
Predsjednik Vijeća SNM Zagrebačke županije Dragiša Pilipović. Predsjednik Vijeća SNM Grada Bjelovara Dušan Margetić i predsjednik Vijeća SNM Općine Đulovac Milan Radaković. 
Od predstavnika Virovitičko-podravske županije kao i uvijek bio je pročelnik Ivan Horvat, te zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine Igor Pavković. 
Delegacije Vijeća naše županije, a to su Vijeće SNM Grada Slatine, Grada Orahovice, Općine Gradina, Općine Suhopolje, Općine Čađavica i Općine Nova Bukovica.
Također  je prisutna bila i predsjednica SKD "Prosvjeta" Slatina i 
predsjednik Udruge antifašista Vukovarsko - srijemske županije Lazo Đokić.
Fotografije: