Pregled svih događaja

Obilježen Sveti Sava, 27.01.2023.

Obilježen Sveti Sava, 27.01.2023.

Dan posvećen prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Rastku Nemanjiću, Svetom Savi, obilježen je na Savindan 27.01.2023. godine, večernjom službom u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetoga Dimitrija u Stupovači.

Večernju službu predvodio je paroh stupovački, jerej Dalibor Petković .

U prigodnoj besjedi otac Dalibor govorio je okupljenom vjernom narodu i  velikom broju djece o životnom putu najvažnijeg srpskog arhiepiskopa i utemeljitelja autokefalnosti srpske crkve.

Posebno je impresivan bio dio kada su najmlađi darovani raznim poklonima a koje su im uručili članovi Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" pododbor Garešnica, obučeni u srpske narodne nošnje karakteristične za Šumadiju.

Moramo se zahvaliti uz garešničke prosvjetare i Vijeću srpske nacionalne manjine Grada Garešnice i Kutine koji su financijski pomogli u nabavi poklona, kao i Srpskom narodnom vijeću na doniranim bojankama za najmlađe i njihovo savladavanje azbuke.

Otac Dalibor je potom sve okupljene pozvao u Mjesni dom Stupovača, gdje su se članovi najmlađe i seniorske sekcije Srpskog kulturnog društva Prosvjeta ,pododbor Garešnica predstavili plesnim koreografijama Moslavine i Srbije.

Vrijedne članice Prosvjete i ovoga puta pripremile su bogato posluženje za sve prisutne. 

Predsjednik SKD Prosvjeta Garešnica Zoran Blanuša i predsjednik VSNM Kutina Jovica Trbojević uručili su poklone za djecu koja su se nešto kasnije uključi

la u program.

Fotografije: