Pregled svih događaja

Komemoracija u Grubišnom Polju, 26.04.2023.

Komemoracija u Grubišnom Polju, 26.04.2023.

U srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetoga Đorđa u Grubišnom Polju, 26.04.2023. godine s početkom u 15,00 sati, održan je parastos za stradale srpske civile koji je predvodili paroh Grubišno Poljski otac Slaven i paroh Bjelovarski otac Stefan. 

Srbe, muškarce razne životne dobi, (njih preko 500) koje je ustaška vlast 26/27.04.1941 godine skupila u Grubišnom Polju i okolnim selima i sprovela do zgrade i dvorišta osnovne škole u samom gradu, tek je započela golgota i pakao.

Dio njih je po kazivanju i zapisu svjedoka, bačen sa balkona škole na drljače za obradu zemlje. Ti nesretnicu su umirali u teškim mukama. Ostali su stočnim vagonima prevezeni do logora Danica u Koprivnici a nakon dva tjedna u pravcu Gospićkog sabirnog logora i sustava logora Jadovno, gdje su zvjerski bacani u kraške jame. Dio tih novomučenika završio je u Slanu na otoku Pagu gdje su bili podvrgnuti egzekuciji. SAMO nekolicina, njih 12-14 uspjelo je zbog određenih privatnih veza izbjeći mučeničku smrt i izaći iz koprivničkog logora.

Nakon parastosa na bivšoj željezničkoj stanici položeni su vijenci pored spomen ploče koja je 1958 godine postavljena kao podsjetnik na ova zvjerstva.

Prisutnima su se obratili domaćin obilježavanja komemoracije VSNM grada Grubišnog Polja, Milan Knežević predsjednik gradskog vijeća VSNM-a zatim predstavnici Udruga Antifašističkih boraca i Antifašista grada Daruvara, Sofija Drašner, Grubišnog Polja, Velikog Grđevca i Garešnice.

U delegaciji županijskog vijeća VSNM-a BBŽ-a su bili Petar Radosavljević i Boris Bjelajac.

Ne možemo da se ne osvrnemo na neshvatljivu indolentnost potomaka ovih žrtava kao i izabranih članova srpskog manjinskog vijeća Grubišnog Polja ali i članova antifašističke udruge Grubišno Polje i Veliki Grđevac, koji ne nalaze za shodno da jednom u godini svojim i prisustvom članova svoje bliže obitelji ukažu pijetet ovim novomučenicima.

Fotografije: