Pregled svih događaja

Krsna Slava Vijeća srpske nacionalne manjine BBŽ-a, 05.05.2023.

Krsna Slava Vijeća srpske nacionalne manjine BBŽ-a, 05.05.2023.

Vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovarsko bilogorske županije je 05.05.2023. godine( petak) u Daruvaru (restoran Srce kod autobusnog kolodvora) s početkom u 18,15 sati obilježilo svog sveca zaštitnika Velikomučenika Georgija, u narodu poznatije kao Đurđevdan.

Obred rezanja slavskog kolača i prelivanja koljiva činodejstvovao je paroh u Daruvaru jerej Đorđe Ostojić.

Predsjednik Vijeća Darko Karanović uručio je priznanje "Pavle Solarić"koje vijeće dodjeljuje pojedincima i institucijama koji su se svojim dugogodišnjim radom trudili da očuvaju opstojnost ,identitet , kulturu i vjeru srpskoga naroda u ovim prostorima.

Zbog zdravstvenog stanja sjednici nije prisustvovao  dobitnik Lazo Vujasinović iz Kapele koji je punih 5 mandata bio član VSNM BBŽ ,te pokazivao višedecenijsku  aktivnost u radu na očuvanju srpske pravoslavne duhovnosti.Predsjednik Karanović uručiti će mu priznaje prvom prilikom.

Članica našeg predsjedništva Gordana Ćetković primila je priznanje u ime svog supruga Pave Ćetkovića.Pavle je od pokretanja rada manjinskih vijeća na čelu VSNM Velika Pisanica koje je davalo veliki doprinos u predstavljanju srpske zajednice na tradicionalnoj "Smotri manjinskog stvralaštva Bjelovarsko bilogorske županije",svake godine je sudomaćin u organiziranju hramovne slave SPC, Svetoga Lazara u Velikoj Pisanici, ali Pavle je itekako vrijedan u funkcioniranju svoje općine i uživa veliki ugled u njoj.

Priznanje je predsjedniku VSNM BBŽ Darku Karanoviću uručio njegov zamjenik Radovan Dožudić.Dovoljno je reći da je Karanović dobio povjerenje izabranih Srba naše županije da ih vodi već 12 godina.

Našu svečanu sjednicu uveličali su dragi gosti,zamjenik župana BBŽ iz redova srpske zajednice Saša Lukić,predsjednica VSNM VPŽ Milena Lazić sa delegacijom,predsjednik VSNM ZGŽ Dragiša Pilipović sa suprugom,predsjednik VSNM Pakrac Milan Kozlović i ume VSNM PSŽ,presjednici SKD Prosvjeta pododbori Daruvar i Grubišno Polje Srđan Bojčić i Ilija Mandarić,predsjednici VSNM Garešnica,Grubišno Polje, Đulovac, Dežanovac,Daruvar,Damir Sedramac,Milan Knežević, Milan Radaković i Željko Mileusnić ,Nikolina Glodić.

Fotografije: