Pregled svih događaja

Komemoracija nevinim žrtvama iz jeseni, zime 1991 godine Gavrinica, Pakrac

Komemoracija nevinim žrtvama iz jeseni, zime 1991 godine Gavrinica, Pakrac

U subotu 16 .12 .2023. godine u Pakracu, u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice na Gavrnici, održano je sjećanje na stradanje i egzodus naroda Srpske zajednice zapadne Slavonije, Bilogore iz jeseni i zime 1991. 

Ovu komemoraciju priređuju zajednički već niz godina vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije, Virovitičko-podravske županije, Pakračko-slavonske županije, i Brodsko-posavske županije.

Domaćin ovogodišnje komemoracije i pomena na stradale srpske civile iz 1991 godine bili su vijeće srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije i vijeće srpske nacionalne manjine grada Pakraca. Komemoracija je počela svetom liturgijom u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice na Gavrnici u Pakracu. 

Svetu liturgiju predvodio je paroh u Pakracu Aleksandar Crnogorac uz sasluženje paroha iz Požege Nikole Petrovića, Stojana Janjića iz Medinaca, te Đorđa Teodorovića koji je paroh u Daruvaru. Otac Đorđe Teodorović obratio se okupljenom narodu sa prigodnom besjedom u kojoj se prisjetio teškog stradanja srpske zajednice uz osvrt da u svakom slučaju mi kao pravoslavni kršćanski srpski narod moramo da se prisjetimo i na stradanja većinsko hrvatskog naroda iz tih teških vremena iz 1991 godine. 

Na svetoj liturgiji prisustovali su i zamjenik župana Bjelogorsko-bilogorske županje Saša Lukić kao i zamjenica župana Sisačko-moslavačke županje Mirjana Olujić. Uz navedene sveštenike sasluživao je i protođakon Milan Tomašević iz Pakraca. 

Delegacije manjinskih srpskih vijeća Požeško-Slavonske županije predvodio je predsjednik vijeća Milan Kozlović, a velik doprinos u organizaciji čitave manifestacije dalo je srpsko kulturno društvo Prosvjeta iz Pakraca u kome velik doprinos daje Nikola Ivanović koji je ujedno i zamjenik župana, odnosno županice Požeško-slavonske županije koji i te kako radi u srpskom kulturnom društvu Prosvjeta. 

Delegaciju vijeća srpske zajednice Brodsko-posavske županije predvodio je predsenik Zoran Ratković sa tajnikom Goranom Nogićem. U ime vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije bila je prisutna Milena Lazić, predsjenica županijskog vijeća s svojom delegacijom. 

U ime vjeća srpske zajednice Bjelarsko-bilogorske županije, delegaciju je predvodio predsjednik vijeća Darko Karanović sa tajnicom Teom Bjelajac i predsjednikom vijeća srpske zajednice grada Garešnice Damirom Sedramcem. 

Prisjetili smo se ovih teških događaja koji u javnoj sferi nisu prisutni, poznati, ali su traumatični za srpsku zajednicu. Sjetili smo se stradanja ljudi koji su ostali u svojim selima, desetina i desetina spaljenih sela, kolona i povlačenja naroda iz naselja sa obranaka Bilogore, Papuka i Psunja. 

Polaganje vijenaca od strane delegacije vjeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske, Pakračko-slavonske županije na ovim traumatičnim mjestima na Bučju i Marinom selu u Pakračkoj poljani odali su članovi i delegacija domaćina, dakle vijeća srpske nacionalne manjine Pakračko-slavonske, odnosno Požeško-slavonske županije i na taj način odali počast nevino stradalim civilima. 

Vrijedni domaćini su sve goste i učesnike ovog komemoratinog skupa, pozvali u društveni dom na druženje u selo Kraguj, gdje su u organizaciji srpskog kulturnog društva Prosvjete, pododbor Pakrac imali jedno posno posluženje, u kome su učešće uzeli sve delegacije i veliki dio gosti zajedno sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

Fotografije: