Pregled svih događaja

21. SPASOVDANSKI SUSRETI U DARUVARU, 15. i 16.06.2024.

21. SPASOVDANSKI SUSRETI U DARUVARU, 15. i 16.06.2024.

„Spasovdanski susreti“, tradicionalna manifestacija Vijeća srpske nacionalne manjine grada Daruvar, koja se održava 21. put, ove godine trajala je, 15. i 16. lipnja.

Svečanost je počela u 17h uz praznično večernje bogosluženje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi "318 Bogonosnih otaca 1. Vaseljenskog sabora".

Bogosluženju je prisustvovao zamjenik župana iz redova srpske zajednice Saša Lukić.

Nakon toga, u daruvarskom kinu od 18h se održao kulturno-umjetnički program u sklopu kojeg su nastupili kao gosti Akademsko kulturno-umjetničko društvo Univerziteta iz Novog Sada „Sonja Marinković“, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ pododbor Garešnica sa domaćinima Srpskim kulturnim društvom „Prosvjeta“ pododbor Daruvar, i pjevačkom sekcijom.

VSNM Daruvar tradicionalno dodjeljuje priznanja "Isidor Dobrović" institucijama i pojedincima koji svojim radom promiču i čuvaju srpsku kulturu, srpski identitet i duhovnost na ovim prostorima.

Ove godine primio je član daruvarskog Vijeća Jovica Radojević, predsjednici vijeća srpske nacionalne manjine iz Dežanovca i Končanice Rada Božić i Željko Mileusnić te gospođa Slobodanka Ljubišić.

Po završetku kulturno umjetničkog programa gosti i učesnici programa posluženi su tradicionalno večerom u Češkom domu.

Druženje je nastavljeno u velikoj sali doma uz živu muziku i ples.

U nedjelju ujutro u 9h u Crkvi Svetih otaca održala se Sveta Arhijerejska liturgija na kojoj je prisustvovao i Episkop Slavonski, gospodin Jovan, a nakon toga u dvorištu crkve se održao prigodan kulturno umjetnički program i veselje za narod.

Svetoj Arhijereskoj liturgiji su prisustvovali gradonačelnik Daruvara gospodin Damir Lneniček, Župnik župe Presvetog Trojstva velečasni Ivan Popić, zamjenik župana iz redova srpske zajednice gospodin Saša Lukić, predsjednica VSNM-a grada Daruvara gospođa Nikolina Glodić, ravnateljica centra za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner gospođa Silvija Kancijan i ravnateljica Zavičajnog muzeja Marija Ivandekić.

Fotografije: