Pregled svih događaja

PROGRAM PLUS – IZLET U KARLOVAC – 15.06.2024.

PROGRAM PLUS – IZLET U KARLOVAC – 15.06.2024.

Mješovita grupa polaznika raznih uzrasta uz pratnju koordinatorica na provedbi Programa Plus u Bjelovaru i Pakracu prošle subote, 15.06.2024. godine je krenula na jednodnevni izlet u Karlovac. Raspoloženje je bilo dobro, a i sunčano vrijeme nas je poslužilo.

Prva postaja bio je edukacijsko-turistički kompleks „Nikola Tesla Experience Centar“ koji smo obišli uz ljubazno, strpljivo i pristupačno stručno vodstvo. Naša grupa željna znanja upijala je sve informacije o životu genija elektriciteta za vrijeme školovanja u gimnaziji u Gospiću a potom u Rakovcu kraj Karlovca gdje je i maturirao. Vidjeli smo izložbu originalnih dokumenata i učila iz doba Teslinog školovanja i saznali koji je profesor najviše utjecao na mladog znanstvenika.

Nakon ručka u restoranu i kratkog odmora, zaputili smo se u Brođane kako bi se ukrcali na „Žitnu lađu“ na rijeci Kupi. Ovaj izletnički brod dužine 25 metara ugostio je naše polaznike i narednih sat i pol bio mjesto odmora i uživanja u raznim zanimljivostima koje nam je ispričao kapetan unutarnje plovidbe Dario. Naučili smo puno toga o povijesti lađarstva na području uz rijeku Kupu i Savu, o trgovcima i brodarima koji su putovali rijekom i njihovom utjecaju na razvitak samog grada Karlovca. Također, detaljno smo upoznati sa konstrukcijom i mogućnostima samog plovila te smo imali priliku i zvoniti lađarskim zvonom.

Fotografije: