Pregled svih događaja

DANI SRPSKE KULTURE U BJELOVARU – 21.06. – 23.06.

DANI SRPSKE KULTURE U BJELOVARU – 21.06. – 23.06.

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Bjelovara i udruga SKC „Pavle Solarić“ uz pomoć članova SKD Prosvjeta pododbor Bjelovar su organizirale po prvi puta „Dane srpske kulture“ koji su trajali tri dana. U sklopu ove manifestacije osim bogatog kulturno-umjetničkog programa, proslavljena je i slava vijeća Sveta Trojica-Duhovi.

U petak, 21.06. Bjelovarčani su imali priliku pogledati predstavu u izvedbi kazališne udruge „Artista“ pod nazivom „San o Mileni“ koja govori o životu srpske slikarice Milene Pavlović Barili. Predstavu su dan prije izveli u Gavelli, a u Bjelovaru su ju ponovili u Domu kulture te oduševili publiku.

Nakon predstave, za goste Vijeća, uslijedila je večera uz pozdravni govor predsjednika vijeća gospodina Ficnara te obred rezanja slavskog kolača te kratko obraćanje jereja bjelovarskog oca Stefana.

U subotu, 22.06. program se nastavio izvođenjem predstave i radionice u kojoj su uživali najlmađi, pod nazivom „Biberče“ u izvedbi glumice Svetlane Patafte.

Od 17h gosti su prisustvovali otvorenju izložbe pod nazivom „Ikone manastira Pakra“ te poslušati predavanje autora knjige „Manastir Pakra u Slavoniji“, protojereja-stavrofora Luke Bosanca.

Posjetitelji su imali jedinstvenu priliku vidjeti reprodukcije ikona iz manastira Pakra i posvjedočiti bogatoj povijesti i kulturno-umjetničkoj važnosti ovog manastira.

U 19h započelo je predstavljanje nove knjige našeg, već nadaleko poznatog autora i člana vijeća, gospodina Radovana Dožudića. Nova zbirka kratkih priča pod nazivom „Deminutivi“ izazvala je veliki interes i posjećenost.

Dani srpske kulture završili su u nedjelju, 23.06. kada su se dragi gosti i prijatelji okupili kod hrama Svete Trojice u Bjelovaru.

Svetu liturgiju služio je episkop buenosaireski i južno-centralnoamerički Kirilo, administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

U sklopu svete liturgije izrađivani su vjenčići za ukrašavanje stanova i kuća, nakon čega je uslijedio kulturno-umjetnički program Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Daruvara i Dječjeg pjevačkog zbora crkve sv. Trojice u Bjelovaru.

Fotografije: