Pregled svih događaja

11.10.2014. - Komemoracija i pomen stradalima u Kukunjevcu

U organizaciji VSNM grada Lipika na čelu s predsj. Darkom Derenjom i Mjesnoga odbora Kukunjevac na čelu s predsj. Stevom Živkovićem. 11.10.2014.  u 11.00 sati, održana je komemoracija i pomen stradalima u toku Drugog svjetskog rata. Na taj dan je na području današnjeg spomen područja pobijeno 243 srpskih civila ranije okupljenih prd pravoslavnim hramom.

U toku Drugog svjetskog rata iz Kukunjevca je ukupno stradalo 730 žrtava, od toga 666 civila od kojih je Srba bilo 660.

Komemoracija je započela okupljanjem pred pravoslavnim parohijalnim hramom Svete Paraskeve. Po formiranju kolone krenulo se prema spomen području, gdje su na spomeniku podno spomen ploča sa imenima stradalih položeni vijenci. Prigodnim govorom okupljenima se obratio predsj. Mjesnog odbora Stevo Živković i evocirao uspomene na ovaj zločin i stradalništvo srpskih civila od ustaške NDH.

Vjerski dio pomena predvodio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop Slavonski gospodin Jovan sa zapadnoslavonskim jerejima Srpske Pravoslavne Crkve.

Pomenu i komemoraciji bili su prisutni izaslanstva UABIA Lipik, Pakrac, Garešnica, Požega na člelu sa članom prdsjedništva SABAH-a gospođom Katom Holjevac. Među ostalim izaslanicima bili su i VSNM Požeško-slavonske žup. sa predsjednikom i dožupanom iz redova srpske zajednice Mirolavom Grozdanićem, VSNM BBŽ sa predsjednikom i potpredsj. SNV-a Darkom Karanovićem, SDF na čalu sa Nikolom Ivanovićem te srpska Vijeća iz Požege, Pakraca, Okučana, Garešnice, Đulovca i Daruvara.

Komemoraciji su prisustvovali i izaslanstvo grada Lipika i Požeško-slavonske žup. kao i zamjenik načelnika općine Okučani Siniša Martinović.

FOTOGRAFIJE