Pregled svih događaja

Osnovan pododbor "Prosvjete"

Nakon gotovo dvije godine javnih nastupa, a pod nazivom Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" pododbor Grubišno Polje u osnivanju,možemo sa zadovoljstvom konstatirati da je ovaj pododbor formalno i pravno postao dio porodice Srpskog  kulturnog društva "Prosvjeta" u Republici Hrvatskoj, i to 54 po redu.
Naime, u Grubišno -poljskom Vatrogasnom domu u subotu 09.11.2019. godine, s početkom u 18,00 sati , održana je osnivačka skupština ovog društva.Od 30-ak članova društva,na sjednici su prisustvovala 24 člana sa pravom glasa.
Izbornu skupštinu vodio je iskustveno Zoran Blanuša ,dugogodišnji predsjednik SKD"Prosvjeta" pododbor Garešnica.
Za novog predsjednika izabran je Ilija Mandarić iz Velike Peratovice, Mihajlo Vučan za njegovog zamjenika , a u uže predsjedništvo izabrani su Ranko Šopalović za sekretara društva te Rajko Aleksić i Milenko Vukosavljević.
Izbornoj skupštini u svojstvu gostiju prisustvovali su :
sekretar SKD"Prosvjeta" Zagreb, Slobodan Živković,srpski dožupan BBŽ Saša Lukić,predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović,predsjednik i zamjenik VSNM Bjelovar Dušan Margetić i Dušan Zorić, predstavnik "Češke besede " Grubišno Polje Željko Horki,predstavnica Zajednice Mađara G.Polja Ana Banja,predsjednik i tajnik Udruge Roma G.Polja Predrag Bogdanić i Ivan Balog, predsjednik SKD Prosvjeta - pododbor Daruvar Srđan Bojčić te zamjenik predsjednika SKD"Prosvjeta" pododbor Garešnica Nikola Radošević. Sjednici je prisustvovao i paroh Srpske pravoslavne crkve u Grubišnom Polju, jerej Slaven Jovičić,ujedno i član novoga društva.
Prisutnima su se obratili  Živković,Lukić , Karanović i posebno ,novoizabrani predsjednik Ilija Mandarić.
Po završetku radnog djela skupštine organizator je pripremio posluženje,a druženje je uz članove muzičke i pjevačke sekcije nastavljeno uz veselu atmosferu do duboko u noć.
 

FOTOGRAFIJE:

Radovi u Demetrovoj

U srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić"Demetrova 1 Bjelovar,započeli su radovi na uređenje fasade zgrade sa sve tri strane(četvrta je fizički vezana sa većom zgradom).
 
Radove u potpunosti financira Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara na čelu sa predsjednikom Dušanom Margetićem i njegovim zamjenikom Dušanom Zorićem. Učinjene su sve predradnje u smislu Ugovora i Rješenja sa gradskim poglavarstvom.

Radove  i ovoga puta izvodi poduzeće "DS" d.o.o. Bjelovar u vlasništvu Dejana Đurića. Isto poduzeće izvršilo je krovopokrivačke radove na našem centru kulture.Dinamika radova ovisite će o vremenskim okolnostima ali se nadamo da će biti završeni u što skorijem roku.

FOTOGRAFIJE:

DSCN3576.JPGDSCN3569.JPGDSCN3574.JPGDSCN3572.JPGDSCN3573.JPGDSCN3570.JPGDSCN3571.JPGDSCN3575.JPG

Susreti u Moslavini – Vel. Bršljanica

U subotu 26.10.2019. održani su tradicionalni Susreti u Moslavini u organizaciji SKD Prosvjete-pododbora Garešnica, a pod pokroviteljstvom Grada Garešnice i ŽVSNM BBŽ.                          

Manfestacija je održana u Mjesnom domu u Vel. Bršljanici, dok je u staroj Osnovnoj školi za učesnike programa i goste prezentirana izložba slika i starih eksponata u organizaciji i prostorijama Povijesne udruge „Bršljanac“.                                                                                                                                                   
Na kulturno umjetničkom programu nastupili su gosti iz: SKUD Prosvjete „Viškovo“, KUD „Kozara“ – Prijedor (RS-BIH), KUD Zajednice Mađara Bjelovar, KU „Seljačka sloga“ Prelog i domaćin SKD Prosvjeta- pododbor Garešnica sa svojom A i B sekcijom.  

Učesnici programa počeli su se okupljati pred Mjesnim domom u poslijepodnevnim satima, gdje su se zajedno družili i zagrijavali uz pjesmu i zvuke harmonike i gitare svojih folklornih ansambla. Folklorni program je bio vrlo bogat i sadržajan, izmjenjivale su se izvorne narodne pjesme, kola i igre iz Moslavine, Međimurja, mađarske igre i igre iz Centralne, južne i zapadne Srbije. Publika je bila oduševljena sa raznolikošću programa i svaki nastup ispratila pljeskom.                                      

Nakon programa domaćin je podijelio zahvalnice i prigodne poklone izvođačima programa uz obećanje da se u Moslavini vidimo i dogodine. Poslije službenog dijela programa uslijedila je večera za sve učesnike i goste u Domu. Nakon toga dobro poznati muzički sastav iz Garavog sokaka, zabavljao je prisutne do jutarnjih sati, gdje su se posebno istaknuli gosti iz Seljačke sloge iz Preloga, koji su održavali svojom pjesmom i kolima dobru atmosferu među prisutnima.

FOTOGRAFIJE:

IMG_20191012_131141.jpgIMG_20191012_131052.jpgIMG_20191026_191510.jpgIMG_20191026_193934.jpgIMG_20191026_194008.jpg

Komemoracija u Novoj Krivaji

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine općine Đulovac na čelu sa predsjednikom Milanom Radakovićem i općine Đulovac koju vodi načelnik Drago Hodak,29.10.2019 godine u Novoj Krivaji je održan komemorativni skup u spomen nevinim srpskim civilima stradalim od ustaša 1942 godine.
Nevine žrtve (njih 28 ) su bili mahom žene ,starci i nekoliko djece u dobi od 6-8 godina ,ne starosti već izrazite mladosti.Ubijani su i neljudski klani i pobacani,mnogi nedoklani u bunar kao zajedničku grobnicu.
Parastos nevinim žrtvama održali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve,protostavrofor Luka Bosanac(koji se i obratio okupljenima),jereji Đorđe Ostojić i Jovica Gačić, parosi u Daruvaru i Virovitici.
I ove godine napominjemo da je komemoraciji sa delegacijom prisustvovao načelnik općine Đulovac Drago Hodak koji se  po polaganju vijenaca obratio prisutnima.Uz njega prisutnima se obratio i Darko Karanović predsjednik VSNM BBŽ. Medijator komemoracije bio je Milan Radaković.
Svoje učešće u komemorativnom skupu uzele su i delegacije VSNM Požeško slavonske županije sa predsjednikom i članom Nikolom Ivanovićem i Darkom Derenjom,Virovitičko podravske županije sa predsjednicom Milenom Lazić,VSNM Garešnica na čelu sa predsjednikom Damirom Sedramcem i zamjenicom Mirjanom Srbljanin, VSNM Grubišno Polje sa predsjednikom Milanom Kneževićem,VSNM Bjelovar sa predsjednikom Dušanom Margetićem,te zamjenikom predsjednice VSNM Daruvar Petrom Radosavljevićem.
Komemorativnom skupu prisustvovao je i srpsku dožupan i član VSNM BBŽ Saša Lukić.
Načelnik Hodak je shodno tradiciji u sali skupštine Đulovac priredio posluženje za sve učesnike komemorativnog skupa.

FOTOGRAFIJE:

Sveta Paraskeva

U Trnovitičkom Popovcu 27.10.2019. godine ,u Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećenoj Svetoj Petki,s početkom u 10,00 sati,održana je sveta liturgija koju je predvodio paroh stupovački otac Dalibor Petković. Moramo pohvaliti naše drage "pjevače"(što je učinio i otac Dalibor ) koji neumorno prate i pomažu ocu Daliboru i čine liturgijsku službu uzvišenijom svojim glasovima sa pjevnice. I ovoga puta sasluživali su Branka Karanović,Jela Dragojević,Savo Lončar i Nada Jović. Svetoj liturgiji prisustvovao je i protojerej Stanko Desančić,do mirovine paroh u Katincu,Voćinu i Velikoj Bršljanici.
 
Crkveni odbor na čelu sa Davorom Drežićem i ove godine se potrudio da hramovna slava svetinje bude organizirana na dostojanstven način.Kuma ovogodišnje slave bila je Radmila  Đukić.
U društvenom domu poslije liturgije organizatori  su pripremili tradicionalno posluženje .
Program je upotpunila grupa "Čista desetka" sa pjevačicom Meditom Hajdinac, inače zamjenicom predsjednika VSNM Kutina.
Obilježavanju hramovne slave prisustvovali su i predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović,predsjednici VSNM Kutina i Garešnica Damir Sedramac i Jovo Trbojević.

FOTOGRAFIJE: